Múlt-kor.hu

Örök megújulás a Nemzeti Múzeumban

2010. január 19. 12:22 Szende László

Az elmúlt tizenhárom év szerzeményeiből mutat be az őskortól az Európai Uniós csatlakozásig átívelő válogatást a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM); az Örök megújulás című időszaki tárlatot mától láthatja a nagyközönség.

Mint a kiállítás megnyitóján az intézmény főigazgatója, Kovács Tibor emlékeztetett a ma emberének felelősségére az elmúlt korok hagyatékának továbbadásában. Kiemelte: az új szerzeményekből összeállított tárlat annak a bizonyítéka, hogy "a társadalom nem feledkezett meg a nemzet múzeumáról". A kiállítást megnyitó Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke beszédében arra figyelmeztetett, hogy "az újdonságok mámorának kultúrájában" a társadalomnak nem szabad a saját nyomtalanságán dolgoznia. A megnyíló tárlat méltatása után Pálinkás József köszönetét fejezte ki elmúlt tíz évben nyújtott magas színvonalú munkájáért a múzeum vezetéséről január végén leköszönő Kovács Tibornak.Az MNM 1997-ben indított új kiállítás-sorozatot, melynek keretében az állampolgári felajánlás, vásárlás vagy hivatalos átadás révén az előző esztendőkben gyűjteményébe került műtárgyakat mutatták be. Az Örök megújulás az eddigi tíz tárlat, valamint az utóbbi két év szerzeményeiből mutat be nagyszabású válogatást. Mint a kiállítás kurátora, Pallos Lajos elmondta, a látogató mintegy 80 tételcsoport 200-300 tárgyával találkozhat a múzeum első emeletén.

A legújabb szerzeményről Kiss Erika muzeológus számolt be: a Mária Terézia által a 18. században megrendelt ereklyetartó-sorozat három darabjából a kiállítás eredeti anyagában is szereplő Szent Imre-büszt mellé az MNM a múlt héten vásárolta meg a Szent Istvánt ábrázoló mellszobrot. Miután az adásvétel jogilag is lezárult, az új szerzemény az Örök megújulás anyagában is helyt kap - árulta el a szakember.A május 30-ig látogatható tárlat anyagából kiemelkedik egy, a vám- és pénzügyőrség által átadott hat-hétezer éves újkőkori bálványszobor, míg az ókori tárgyak között igazi ritkaságnak számít a kiállított kelta ezüst tetradrachma. A honfoglalás korát többek között egy lovas alakos hajfonatkorong képviseli.

Máig megfejtetlen Kálmán király MNM-be került pecsétgyűrűjének mágikus felirata, míg a középkor végének dicsőséges időszakát idézi a bemutatott Mátyás-kori gyalogsági pajzs. Az újkori anyagban a magyar történelem mindegyik fordulópontját - törökellenes küzdelmek, Rákóczi-szabadságharc, 1848-49 - értékes műtárgyak képviselik, majd a 20. századi részben már megjelennek a fotóritkaságok is.

A tárlat legfiatalabb darabja Medgyessy Péter golyóstolla, mellyel az akkori miniszterelnök 2003-ban az európai uniós csatlakozási szerződést ellenjegyezte.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Örök megújulás a Nemzeti Múzeumban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. ősz: Megrázó másnapok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra