Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Időláda Cervantes szobra alatt

2010. január 18. 15:02 MTI

Csaknem kétszáz éves "időkapszula" került elő a földből egy madridi Cervantes-szobor közelében végzett talajmunka során.

A munkások egy belvárosi útépítésen dolgoztak a parlament közelében, amikor az 1834-ben készült Miguel de Cervantes, a Don Quijote szerzője feliratú szobornál a földet megmozgatva rábukkantak a lepecsételt ólomládikára. A ládika a Don Quijote de la Mancha 1819-es kiadásának több példányát konzerválta. A spanyol főváros most új időkapszulát kíván elhelyezni a lelet helyén, benne a jövő nemzedékeknek címzett friss küldeménnyel.A tartóban nem csupán Cervantes (1547-1616) könyvének öt példányát helyezték el. Volt benne egy 1834-es újságba kötött naptár, több korabeli útikalauz, valamint egy életrajz egy spanyol gerilláról, aki Bonaparte Napóleon megszálló serege ellen küzdött. A korra jellemző tárgyak között volt továbbá II. Izabella spanyol királynő kislánykori képe és annak a gazdag polgárnak a portréja, aki a szoborállítást finanszírozta, valamint egy vászonba kötött kézirat és több apró szelence is, amelyet még nem nyitottak ki, nehogy megsérüljenek - közölte a sajtóval José Luis Martinez-Almeida, a madridi tartományi kormány kulturális örökségi felelőse.

Az ólomládában elhelyezett tárgyak igen jó állapotban maradtak fenn, nem csupán a jó szigetelés eredményeként, hanem azért is, mert feltehetően vegyi tartósítást is kaptak. Martinez-Almeida közölte, hogy a lelet anyagát hamarosan kiállításon mutatják be.

Az 1834-ben felállított emlékmű, amely alatt az alapozáskor helyezték el a jövőnek szóló üzenetet, az első olyan madridi köztéri szobor volt, amely nem a királyi család vagy a kormány egy tagját, avagy a hadsereg egy tábornokát örökítette meg. A madridi hatóságok új időkapszulájába a jelenkori Madridról szóló anyagokat és a mai Cervantes-kultusszal kapcsolatos emlékeket tesznek. A tartományi vezetők javaslatokat kértek a madridiaktól arra, hogy pontosan miket küldjenek a jövőbe.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Időláda Cervantes szobra alatt

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra