Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Bocsánatot kérnek a homoszexuálisok bebörtönzéséért a spanyolok

2009. december 8. 11:54 The Daily Telegraph

Spanyolország hivatalosan is bocsánatot kért egy olyan férfitól, akit az 1970-es években szexuális irányultsága miatt ítéltek el, és zártak börtönbe. A lépés megnyithatja az utat a többi, hasonló ítélet miatti rehabilitálás előtt.

Antoni Ruiz az első olyan spanyol, akinek elismerték szenvedéseit, amiért szexuális irányultsága miatt börtönbe került. Ő azonban csak a Franco-rezsim örökségét szenvedte el: míg a diktátor uralma idején 5000 embert börtönöztek be homoszexualitása miatt, addig ő 1976-ban került a hatóságok kezébe. Az akkor 17 éves fiú a családjának mondta el, hogy meleg. Amikor aztán a szülők ezt meggyónták egy szerzetesnek, ő beárulta a fiút a hatóságoknak. Három hónapos börtönbüntetésre ítélték, és további egy évig nem térhetett haza lakóhelyére.

Ruiz ma az egykori rabok szervezetét vezeti, és nemrég kapott a levelet a spanyol igazságügyi miniszter hivatalos bocsánatkérésével, amelyhez egy 4000 eurós kárpótlást is csatoltak. Szerinte mindez egy „régóta várt szimbolikus bocsánatkérés”.

Az elismerésre a 2007 óta érvényben lévő Történeti Emlékezet Törvénye alapján került sor, amelyet a spanyol polgárháború, majd az azt követő fasiszta diktatúra áldozatainak kárpótlására fogadtak el.

A homoszexualitást börtönbüntetéssel sújtó törvényt egyébként 1979-ben törölték el az országban, ahol az azonos neműek kapcsolatát ma Európa egyik legliberálisabb törvénye szabályozza; Jose Luis Rodriquez Zapatero szocialista kormányzata legalizálta az azonos neműek házasságát, akik akár gyereket is örökbe fogadhatnak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Bocsánatot kérnek a homoszexuálisok bebörtönzéséért a spanyolok

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra