Múlt-kor.hu

Légierő társbérletben

2009. november 25. 13:09 Bárány Krisztián

Légierő társbérletben címmel jelent meg Vándor Károly repüléstörténész második kiadványa, amelyben a szovjet légierő 1944-1991 közötti magyarországi történetét dolgozza fel. A szerző a Múlt-kornak adott interjúban a korszak kutatásának nehézségei mellett a különleges társbérlet buktatóiról is beszámolt.

A szovjet légierő Magyarországon

A repüléstörténész 1991 óta kutat a témában, kiadványát a levéltári források és az alakulatok iratainak feldolgozása mellett az egykori szovjet tisztekkel készített interjúk teszik különlegessé.

"1989-ben jutottam be először a kunmadarasi repülőtérre, ahová akkoriban nem sétálhatott be akárki, és ott ráadásul atomfegyvereket tároltak"
- mondta el a Múlt-kornak Vándor Károly repüléstörténész, aki ezután határozta el, hogy pilóta lesz. Ehelyett azonban inkább történészként kezdett el foglalkozni a kunmadarasi repülőtér kutatásával, majd pedig belefogott a magyarországi szovjet repülős csapatok történetének megírásába is. Így került kapcsolatba a szovjet repülőterek egykori alkalmazottaival, köztük olyanokkal, akik fotózták a repülőgépeket és jó kapcsolatokat ápoltak a szovjetekkel.Ettől különleges a kiadvány, hiszen abban a szerző által összegyűjtött 760 fénykép is szerepel, amelynek eddig csak kis töredéke jelent meg nyomtatásban. Vándor Károly szerint az olvasók olyan, korábban szigorúan titkosnak számító fotókat is megismerhetnek, amelyek közléséért 20-25 évvel ezelőtt még börtön járt volna.

"A kutatások során rájöttem, hogy ahhoz hogy teljes képet kapjunk nem elég Magyarországot vizsgálnunk, hanem bele kell vonnunk Ausztriát, mert 1945 és 1956 között egy hadseregcsoport volt Ausztriában és Magyarországon. Ausztriában is több repülőtéren jártam, és 2001-től, az internetnek köszönhetően egyre több itt szolgált szovjet katona, pilóta és műszaki jelentkezett nálam, és elkezdtek jönni az információk és szép lassan felépült egy hálózat" – folytatta a szerző, aki szerint a repülőterek históriájához szervesen hozzátartoznak az ott élők történetei is.

"A kutatás során nagyon sok egykori katonával kötöttem barátságot, akik nagyon nagy elragadtatással beszélnek Magyarországról. Az itt szolgált pilótáknak Magyarország egy második haza, nagyon sokan emlékeznek magyar szavakra, sőt sokan beszélnek mai napig magyarul. Számukra a magyarországi szolgálat igazi emlék marad, mindegy hogy milyen politikai rendszer van, a lényeg az, hogy társbérletben voltunk velük, egymás mellé rendelt a sors"
– emelte ki Vándor, akinek könyve azt is bemutatja, hogy mik voltak az előnyei, és a hátrányai ennek a "társbérletnek".A könyv 288 oldalon foglalja össze a szovjet légierő magyarországi történetét és egy általános bevezető után bemutatja az egyes objektumokat és azok jellemzőit, így az üzemanyagraktárakat vagy éppen a korábban titkosnak számító atombázisokat is. A szerző szerint a könyv nemcsak a szakmának szól, hanem főként azoknak, akiket érdekel a 20. századi történelemnek ez a különleges mozzanata.

A szerző szerint a kiadvány felülnézeti képet ad a szovjet légierő magyarországi tevékenységéről, az olvasók az 1956-os vagy éppen a 1968-as csehszlovákiai bevonulás eseményei mellett a különböző balesetek, katasztrófák történeteit is megismerhetik. "Nagyon remélem, hogy sikerült bemutatnom, hogy miként éltek itt ezek az emberek, hogyan működtek együtt a magyar hadsereggel, milyen titkoknak voltak birtokában. Remélem sok városi legendát tudtam eloszlatni, illetve sok új érdekes témát be tudtam mutatni a könyvben, amelynek folytatása a jövő évre várható" – tette hozzá a szerző.

Vándor Károly repüléstörténész legújabb munkájáról november 26-án, csütörtökön 19 órakor az Alexandra Károly körúti üzletében tart előadást.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Légierő társbérletben

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. ősz: Megrázó másnapok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra