Múlt-kor.hu

Kőkori fegyvergyárat fedeztek fel Nagy-Britanniában

Kőkori fegyvergyárat fedeztek fel Nagy-Britanniában

2009. november 16. 10:36 MTI

Nyolcezer éve, a középső kőkorban Leicestershire grófság területén valóságos fegyvergyár működött, amelynek maradványait egy építkezéshez kapcsolódó régészeti feltárás során fedezték fel Melton közelében.

"Körülbelül ötezer kovakődarabkát gyűjtöttünk össze egy parányi területen. Alakjukból következtetni tudunk arra, hogy a mezolitikumból származnak. A leletek többsége a kovakő pattintásakor, a nyílhegyek készítése közben keletkezett hulladék" - magyarázta Wayne Jarvis ásatásvezető régész.

Szenzációsnak nevezte a leletet, mivel korábban hasonló helyszínt soha nem sikerült feltárni a brit szigeteken, a középső kőkorból származó eszközöket többnyire szántás közben fordítja ki a talajból az eke. Mint a régész rámutatott, Leicestershire grófság területén kevés a kovakő, a legközelebbi lelőhely Lincolnshire-ban van, így a nyersanyag nagy becsben állhatott, és a "leselejtezett" nyílhegyeket valamiképpen újrahasznosították.

A helyszínen több kisebb kőhalmot is felfedeztek, vélhetően ezzel erősítették a talajhoz az állatbőrből készült "sátorlapokat". A kőkori fegyverkészítők "tábortüzének" helyét is felfedezték, ahol elszenesedett állatcsont-maradványokat találtak. A középső kőkori népesség nomád életmódot folytatott, vadkanra, szarvasra, vadmacskára vadászott. Pattintott kőeszközöket használtak, ismerték a tüzet, ám nem készítettek cserépedényeket, és nem ismerték a fémeket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kőkori fegyvergyárat fedeztek fel Nagy-Britanniában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. nyár: Végzetes asszonyok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra