Múlt-kor.hu

Reneszánsz karnevál a Szépművészetiben

Reneszánsz karnevál a Szépművészetiben

2009. november 3. 11:52

Hány képen látható Szent Jeromos, és mennyire titokzatos a hermelines hölgy mosolya? Miért lett Flóra Lucrezia Borgiából, és mekkora álla van II. Fülöpnek Tiziano képén? A szemfüles látogató akár ezeket is felfedezheti a Szépművészeti Múzeum legújabb, "Botticellitől Tizianóig. Az itáliai festészet két évszázadának remekművei" című kiállításán, amely a reneszánsz legnagyobb mestereinek alkotásait hozta el Budapestre.

Az elmúlt évek kiállítási szenzációi után a budapesti Szépművészeti Múzeum most a reneszánsz festészet legnagyobb géniuszainak alkotásait mutatja be. A „Botticellitől Tizianóig. Az itáliai festészet két évszázadának remekművei” című nagyszabású tárlaton több mint ötven múzeumból, többek között a firenzei Uffizi-ből, a párizsi Louvre-ból, a londoni és a washingtoni National Gallery-ből, a New York-i Metropolitan Museum-ból, a római Galleria Borgheséből és a madridi Prado-ból kölcsönzött remekműveket állítanak ki.

A 130 festményt felvonultató tárlaton a címben kiemelt alkotók mellett akár Leonardo, Giorgione, Raffaello, Veronese és Tintoretto alkotásaival is találkozhatnak a látogatók. A kollekciót harmincöt festmény egészíti ki a Szépművészeti Múzeum európai rangú itáliai gyűjteményéből.A kiállítás grandiózus és elegáns: a kiállítótérbe lépve Botticelli képei fogadják a látogatót, majd a 15-16. századi olasz festészetet bemutató kiállításon nyomon követhető a legjelentősebb kulturális központok szellemi, művészeti folyamatainak születése és fejlődése is. A végeredmény pedig elképesztő: a reneszánsz mélyvörösök, az olasz kékek, és a színpompás sárgák kavalkádjából szent- és portréképek, tájfestmények és megrendelésre festett alkotások emelkednek ki. A korai képek és portrék merevségét, feszes hivatalosságát a kiállításon a hús és a test kultusza oldja, így a vallási tematikájú művek mellett egy mitologikus karnevál is kibontakozik a falra akasztott képekből: Léda és a hattyú románcát Ámor és Vénusz képei kísérik.

Remekművekből pedig van bőven, és a kiállításon olyan művekkel találkozhat a közönség, amelyeknek budapesti szereplése önmagában is szenzációnak számít: Tiziano Kesztyűs férfija, Bartolomeo Veneto Flórája, Botticelli Virginia története című alkotása, Cossa Férfiképmása, a Perugino által festett Francesco delle Opere képmás, Savoldo Tóbiás és az angyala vagy Palma Vecchio „La Bellá”-ja kiemelkedő jelentőségű alkotásai a korszaknak. Emblematikus mű a világ egyik leghíresebb és legértékesebb festménye, Leonardo da Vinci Hölgy hermelinnel című alkotása, amelyet a képnek otthont adó krakkói Czartoryski Múzeum mellett Európában csupán olasz múzeumokban és Washingtonban láthatott eddig a nagyközönség.

A Szépművészeti Múzeum tárlata bőségesen túlzó, és már-már barokkosan befogadhatatlan, hiszen a szépség több évszázados tündöklésének megértéséhez több óra is kevés lenne. (Aki azonban minden részleteket szeretne tudni, azt a tárlaton audiokalauz is segíti.)

A kiállítás egy valódi mesebirodalom, amelynek színei és fényei az impresszionisták remekműveivel vetélkednek, így a múzeumban eltöltött idő egyszerre számít szórakozásnak és felüdülésnek.

Megtekinthető: 2009. október 28 – 2010. február 14.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Reneszánsz karnevál a Szépművészetiben

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra