Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Letartóztatták a piszkos háború egyik feltételezett résztvevőjét

2009. szeptember 23. 15:54 MTI

A spanyol hatóságok Argentína kérésére letartóztatták a Transavia holland légitársaság egyik pilótáját, mert azzal vádolják, hogy az argentin katonai diktatúra idején pilótája volt olyan gépeknek, amelyekről embereket löktek folyóba vagy az óceánba - jelentette be szerdán a holland külügyminisztérium szóvivője.

A holland-argentin kettős állampolgárságú illetőt kedd este tartóztatták le, és őrizetben tartják, a spanyol hatóságok azonban egyelőre nem közölnek semmit az üggyel kapcsolatban. A holland légitársaság tulajdonosa, az Air France-KLM szintén nem hajlandó nyilatkozni.

Az argentin kormány adatai szerint az 1976 és 1983 közötti diktatúrában a baloldaliak, illetve a katonai kormányzat más ellenzői ellen folytatott üldözésben, az úgynevezett piszkos háborúban 11 ezer ember halt meg vagy tűnt el nyomtalanul. Emberjogi csoportok szerint azonban az áldozatok száma a 30 ezret is elérheti.

Argentína előző és jelenlegi elnöke, Nestor Kirchner és Cristina Fernandez egyaránt legfontosabb célkitűzései közé sorolta az ebben az időszakban elkövetett jogsértések feltárását és orvoslását. Kirchner nyomására az alkotmánybíróság 2005-ben eltörölt két olyan amnesztiatörvényt, amely védelmet nyújtott a katonai junta több száz volt tisztjének. Azóta közülük többen kaptak súlyos börtönbüntetést emberrablásért, kínzásért, gyilkosságért.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Letartóztatták a piszkos háború egyik feltételezett résztvevőjét

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra