Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Visegrád: titokzatos gyermeksír a szentélynél

2009. szeptember 11. 12:31 Kovács Olivér

Visegrád ismét beszédtéma lesz a műemlékesek és a látogatók körében: a királyi palota nagy vihart kavart rekonstrukciója után ugyanis megnyitják a Sibrik dombon lévő rekonstruált főesperesi templomromot is, amelyben egy máig titokzatos sírhelyet is találtak.

„Talán nem mindenkinek fog tetszeni a bemutató, amely rendhagyó módon kalauzolja el a látogatót a 11. század világába” - mondta el a visegrádi Mátyás Király Múzeum igazgatója. Szőke Mátyás hozzátette: a rekonstrukciót kutatási adatokkal tudják alátámasztani, így kétségkívül hitelesen érzékelteti az egykori belsőt.

A templomrom, amelyet szeptember 19-től a látogatók is megtekinthetnek, a 11. század Magyarországának értékes szakrális emléke. A Sibrik dombon már a római korban is erőd állott, amelyet a honfoglalás után ismét használatba vettek, s a 11. század elején épült fel a jelenlegi rom helyén az első templom. Az ispáni székhely néhány évtized alatt hatalmas fejlődésen ment keresztül, annyira, hogy már a 11. század második felében új, főesperesi templomot építettek a régebbi helyén. Túl sokáig azonban ez sem állt: az ispáni vár és a templom is elpusztult a tartárjárás idején. A megmaradt falakból és a hetvenes években folytatott régészeti kutatásokból azonban sok adatot nyertek a szakemberek, így adatokhoz jutottak a templom bemutatásához.„Annak idején én vezettem az ásatásokat és a templom környezetében sikerült feltárnunk a temetőt”
- jelentette ki Szőke Mátyás. „A templomon kívülre temették a közrangúakat, míg azok, akik fontosabb szerepet töltöttek be, a templom déli oldalához emelt épületben, előtérben kaptak helyet.”

Találtak azonban a templomon belül is temetkezést: a szentély elülső részében egy gyermeksírra bukkantak, amelyet sajnos nem sikerült azonosítani, hiszen a középkor folyamán feldúlták. „Nem tudjuk, ki volt az a gyermek, akit ott temethettek el ott, de fontos személy lehetett, az biztos” - tette hozzá a régész-múzeumigazgató.

Az egykori főesperesi templom feltárása során kiderült, hogy a korszakban ugyancsak rendhagyó épület lehetett. A fából készült szentélyrekesztője csaknem felébe „vágta” a templomot, így viszonylag kevesebb hely jutott volna a híveknek, ám a korszakban ritka karzatot építettek nekik, amelyet kőoszlopok tartottak. „A maradványok alapján rekonstruáltuk az oszlopokat és elkészítettük analógiák alapján a szentélyrekesztőt is” - mondta Szőke Mátyás.

A templom feltárása után védőtetőt emeltek a romok fölé, a mostani rekonstrukció ennek megtartásával készült el. Az ásatások során törmelékként előkerültek a falak freskótöredékei is, ám ezek évtizedek óta a múzeum raktárában vannak, mert az összeállításukra még nem került sor.

A főesperesi templom rekonstrukciójának megtekintésére szeptember 19-től a Mátyás Király Múzeumban lehet jelentkezni.

Képgaléria a templomrekonstrukcióról a műemlékem.hu magazinjában

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Visegrád: titokzatos gyermeksír a szentélynél

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra