Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Emlékezés a roma holokauszt áldozataira

2009. augusztus 2. 10:34 MTI

Ma van a roma holokauszt áldozatainak emléknapja. Az évforduló kapcsán Európa számos országában, így Magyarország több városában is a II. világháborúban elpusztított, mintegy félmillió roma áldozatra emlékeznek.

<

A roma holokausztról 1972 óta emlékeznek meg a Cigány Világszövetség párizsi kongresszusának határozata alapján annak emlékére, hogy 1944. augusztus 2-áról 3-ára virradó éjjel az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban több mint 3 ezer cigány férfit, nőt és gyermeket mészároltak le.

A Roma Polgárjogi Alapítvány (RPA) ma délután a IX. kerületi Nehru parkban felállított emlékmű előtt hajt fejet a vészkorszak áldozatainak emléke előtt, majd elhelyezik a megemlékezés koszorúit. Az RPA, a Phralipe, a Roma Parlament, a Romédia Alapítvány és a Méltóságot Mindenkinek Mozgalom által szervezett gyászünnepségen a kormány képviseletében Csizmár Gábor államtitkár mond beszédet, részvételi szándékát jelezte az SZDSZ Új Generációja és több roma civil szervezet vezetője.

Az évforduló alkalmából megemlékezéseket tartanak több megyeszékhelyen és vidéki városban, valamint kistelepüléseken is. A központi megemlékezést a lengyelországi auschwitz-birkenaui egykori láger területén 16 évvel ezelőtt felállított emlékmű előtt tartják, amelyen több európai ország kormányának képviselői, civil szervezetek vezetői, túlélők vesznek részt.

A második világháború idején meggyilkolt romák számát félmillióra becsülik. Összesen 23 ezer cigányt deportáltak akkor Magyarországról, közülük 21 ezren az auschwitz-birkenaui táborban haltak meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Emlékezés a roma holokauszt áldozataira

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra