Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A toszkánaiak nem az etruszkok leszármazottai

2009. július 7. 13:26 MTI

A toszkánaiak nem az etruszkok leszármazottjai - derült ki egy nagyszabású olasz genetikai projektnek köszönhetően.

<

A Firenzei, a Ferrarai, a Pisai, a Velencei és a Pármai Egyetem kutatói etruszk és középkori, 10-15. századi csontleletekben, valamint a mai Toszkána lakosainál az anyai ágon öröklődő úgynevezett mitokondriálist DNS-t vizsgálták. A tudósok vizsgálataikról a Molecular Biology and Evolution című szaklap legújabb számában számoltak be.

A középkori és mai toszkánai lakosság között világosan kimutatható volt a genetikai rokonság. Ugyanakkor nem találtak kapcsolatot a bronzkori elődökkel. "Sokan feltételezik, hogy az ősi DNS-t nehéz vizsgálni a minták szennyezettsége miatt, ám a legújabb módszerek kizárják a tévedés lehetőségét" - magyarázta David Caramelli, a Firenzei, és Guido Barbujani, a Ferrarai Egyetem kutatója. Mint kifejtették, a legegyszerűbb magyarázat, hogy a toscanai lakosság a i.e. 1. évezredben nagyszabású demográfiai átalakuláson esett át.

A bevándorlás és a kikényszerített migráció oly mértékben felhígított az etruszk genetikai örökséget, hogy napjainkban már igen nehéz azt kimutatni. A vizsgálat eredményei azonban nem jelentik feltétlenül azt, hogy az etruszkok valóban kihaltak. A Firenzei és Ferrarai Egyetem kutatói tovább folytatják vizsgálataikat, kiderítendő, hogy a régió némely elszigetelt településén nem él-e tovább a lakosságban tovább az etruszkok genetikai öröksége.

Az etruszkok a mai Umbria, Lazio és Toszkána területén éltek az i.e. 1. évezredben. Az i.e. 6. századra Közép-Itália meghatározó erejévé váltak, ám az ismételt támadások arra kényszerítették az etruszkokat, hogy szövetségre lépjenek az épp kialakulóban lévő római állammal, amely a későbbiekben magába olvasztotta civilizációjukat. A legtöbb ismeretet az etruszkokról a régészet szolgáltatta, valamint a római történetírók csöppet sem jóindulatú leírásai, amelyek falánknak és züllöttnek ábrázolták itáliai szomszédaikat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A toszkánaiak nem az etruszkok leszármazottai

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2023.tavasz: Régi csibészek

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra