Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Mégsem állítják ki az állítólagos frigyládát

2009. július 1. 08:32 MTI

Az etióp ortodox egyház feje cáfolta kedden azokat a híreszteléseket, miszerint bemutatná a világnak a frigyládát, amelyben a Mózes tízparancsolatát tartalmazó kőtáblákat őrzik.

Abune Paulosz pátriárka szerint az olasz média tévesen közölte, hogy az etióp ortodox egyház a frigyládát egy múzeumban állítja ki az ország északi részén. "Mélységesen elszomorít, hogy az olasz média helytelenül idézte szavaimat, azt híresztelve, hogy a világ elé tárom a frigyládát" - mondta keddi sajtótájékoztatóján Abune Paulosz, aki mindenkit biztosított arról, hogy az ereklye valóban Etiópiában van.

A frigyládát az etióp ortodox egyház szerint egy aprócska szentélyben őrzik az ország északi részén, s csupán néhány papnak engedélyezik, hogy akárcsak a helyiség közelébe menjen. A legenda szerint a frigyládát i.e. 642 óta rejtegetik Etiópiában. Az etiópok közül sokan hiszik, hogy I. Menelik, aki a monda szerint Salamon király és Sába királynője nászából született, magával hozta Jeruzsálemből az ereklyét Etiópiába.

Az egyház közleménye jobban ködösít: szerintük a frigyláda egy-egy másolata megtalálható a kelet-afrikai ország több mint 50 ezer ortodox templomában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Mégsem állítják ki az állítólagos frigyládát

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra