Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Látogatható lesz Picasso kastélya

2009. május 27. 11:38 MTI, Times Online

Első ízben nyitja meg kapuit a látogatók előtt Pablo Picasso dél-franciaországi kastélya; bár a festőművész otthona csak június és szeptember között lesz megtekinthető, Picasso életének számos eleme bontakozik ki, emellett sírját is fel lehet keresni.

<

Az érdeklődők megnézhetik azokat a szobákat, az étkezőt, a hálót, a fürdőt, és a műtermet, amelyekben a mester sok időt töltött. A berendezés spártai; Picasso a 14. századi kastély 1958-as megvásárlásakor állítólag úgy fogalmazott: műveivel akarja betölteni a teret.

A művész teljes gyűjteményét Vauvenargues községbe vitte, Matisse festményei lógtak az étkezőben, és a ház tele volt Picasso saját műveivel. Ugyan Matisse alkotásai már nem láthatók, a kastély látogatói még mindig megtekinthetik többek között a Picasso által tervezett ágytámlát, amelynek zöld és sárga színei a katalán zászlót idézik. Az ágy előtt lévő fekete-piros szőnyeg szintén a festő saját munkája.

A kastélyt Picasso utolsó felesége, Jacqueline első házasságából származó lánya örökölte. Catherine Hutin ötmillió eurót ölt a felújítási munkálatokba, a parányi község lakói azonban megmakacsolták magukat, mint mondták, nem kérnek a turisták tömegéből. Éppen ezért a rövid nyitva tartás idejére már lázasan érkeznek az előjegyzések.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Látogatható lesz Picasso kastélya

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra