Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Indiában találták meg a legrégibb leprás maradványait

2009. május 27. 14:39 MTI, The New York Times

A lepra legkorábbi ismert esetére bukkantak Indiában, ahol egy négyezer éves csontvázon fedezték fel amerikai kutatók a betegség nyomait.

<

Az észak-karolinai Appalache-i Állami Egyetem antropológusai vizsgálataikról a PloS ONE elnevezésű nyílt tudományos portálon számoltak be szerdán.

A leprát már az ókori források is említik, a legrégebbi eddig ismert leprás betegek földi maradványai i.e. 300-400 közöttről datálódnak, a csontvázakra Egyiptomban és Thaiföldön bukkantak. A tudósok feltételezése szerint a betegség Indiából vagy Afrikából ered, innen terjedt el Nagy Sándor seregeinek közvetítésével. Gwen Robbins antropológus szerint a négyezer évvel ezelőtti leprás beteget i.e. 2000 táján temették el Balatalban, egy nagy ókori településen (a mai Rádzsasztán területén), amely i.e. 3700 és Kr.e.1800 között élte virágkorát.A lepra vagy Hansen-kór idült, fertőző betegség, a Mycobacterium leprae okozza, amely a tbc kórokozójához hasonlít. Lappangási ideje változó, pár hónaptól akár 40 évig is terjedhet. A betegség klinikai formái sokrétűek, legismertebb a viszonylag jóindulatú, lassú lefolyású tuberkuloid lepra, mely a bőrt és a környéki idegeket támadja meg, és van a gyors lefolyású, erősen fertőző lepromatózus lepra, amely a bőrön göböket képez (leprómák), megtámadja az idegeket és a zsigereket is.

Jelenleg 2-10 évnyi kezeléssel, antibiotikumok keverékével gyógyítható. A kutatók megfigyelték, hogy az emberek 95 százaléka eleve immúnis a lepra baktériumára. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint 2008-ban 212 ezer friss leprás esetet regisztráltak a világon.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Indiában találták meg a legrégibb leprás maradványait

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra