Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Irodalmi szenzáció lehet Tolkien elveszett verseskönyve

2009. május 18. 16:16 MTI

Nagy irodalmi szenzációt keltett egy ötszáz versszakból álló elbeszélő költemény megjelenése Londonban: a Sigurd és Gudrun legendája (The Legend of Sigurd és Gudrun), amely a Harper and Collins gondozásában került a könyvesboltokba, J.R.R. Tolkien eddig ismeretlen műve.

<

A művet a szerző fia, Christopher Tolkien jelentette meg. A 84 éves, Franciaországban visszavonultan élő utód a The Guardian című angol lapnak faxon adott interjújában elmondta, hogy apja a poémát valószínűleg az 1930-as évek elején írta, amikor irodalmat tanított az oxfordi egyetemen, bár létezését nem jelzi egyetlen megőrzött levél vagy dokumentum sem. A kéziratban alig van javítás, ami azt jelenti, hogy egy végleges változatról van szó.

A költemény „szenvedélyes és titokzatos északi legendát” dolgoz fel: Sigurd történetét, a nibelungok bukását és Brünnhilde walkür szabadulását meséli el. A művet Christopher Tolkien magyarázatokkal, apja nagyszerű, a középkori északi költészetről szóló előadásával együtt jelentette meg. Véleménye szerint a költemény nem könnyű olvasmány - ezt a kiadó is megerősítette -, de élvezettel fogják olvasni azok, akik értékelik és csodálják A Gyűrűk Urának alkotóját.

Christopher Tolkien 1973-ban elhunyt apja kifejezett kérésére foglalkozik az irodalmi hagyaték gondozásával. Két évvel ezelőtt jelentette meg a Húrin gyermekei című művet apja feljegyzései és nem publikált szövegei alapján. A könyv egymillió példányban fogyott el. Maga soha nem írt regényt, de büszke arra, hogy segített apjának a kéziratok javításában. Kiskorában két pennyt kapott minden olyan hibáért, amelyet A hobbitban talált. Amikor pedig két évig Dél-Afrikában részt vett harcipilóta-kiképzésen, apja fejezetenként megküldte neki A Gyűrűk Urát, és tanácsait is kikérte. Végül a fiú több javaslata is bekerült a regényfolyamba.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Irodalmi szenzáció lehet Tolkien elveszett verseskönyve

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra