Múlt-kor.hu

Feltárják a világ legrégibb elsüllyedt városát

Feltárják a világ legrégibb elsüllyedt városát

2009. május 14. 15:12 MTI, Science Daily

A világ legrégebbi elsüllyedt városát, a görög partok közelében lévő Pavlopetrit tárják fel a régészek, amely mindössze három-négy méteres mélységben nyugszik Görögország partjai közelében a tengerfenéken a Lakóniai-öbölben.

A legkorábbi romok i.e. 2800-ból származnak, ám a városban mindmáig megmaradtak érintetlen épületek, udvarok, utcák, kripták, valamint 37 olyan sírüreg, amelyek a feltételezések szerint a mükénéi időszakból (Kr. e. 1680-1180) származnak. Jon Henderson, a Nottinghami Egyetem víz alatti régészeti szakértője lesz az első, aki a helyszín 1968-as feltérképezése óta engedélyt kap a vizsgálatokra.

Annak ellenére, hogy Mükéné hatalmát elsősorban a tengeri fölénye biztosította, a régészetet eddig a szárazföldi paloták és erődítmények érdekelték: vajmi kevés tudható viszont a mükénéi kikötővárosok életéről, mindennapjairól. Pavlopetri minden bizonnyal egy virágzó kikötőváros lehetett, amelynek lakói a Mediterráneum településeivel kereskedtek, az öböl, amelynek partján elterült, biztonságos menedéket kínált a bronzkori hajóknak. "Egy ilyen helyszín feltárása betekintést nyújt a mükénéi társadalom működésébe" - véli Jon Henderson.

Mint a régész kiemelte, nemzetközi jelentőséggel bír, hogy megóvják az elsüllyedt várost, amely egy mai nyaralóhely közelében található. Károsíthatják a helyszínt a hajók, amelyek itt horgonyoznak, ahogy az amatőr műkincsvadászok gyűjtőszenvedélyének is áldozatul eshetnek az ókori emlékek. Kiveszi a részét a pusztításokból a tenger élővilága, amely előszeretettel települ meg a falakon, épületeken.

A négy szezonra tervezett munka során a régészek egy olyan radarberendezést használnak majd, amelyet eredetileg katonai célokra, valamint tengeri olajfúró tornyok részére fejlesztettek ki. A berendezés segítségével néhány perc leforgása alatt háromdimenziós képet lehet kapni bármilyen víz alatti struktúráról. A tervek szerint az idén teljes egészében feltérképezik az elsüllyedt várost, majd 2010-2012 között három ásatási szezon következik, 2013-ban dolgozzák fel a feltárások eredményeit, amelyeket 2014-ben hoznak nyilvánosságra.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Feltárják a világ legrégibb elsüllyedt városát

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. tél: Legendás anyósok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra