Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kiállítás a harangedények titokzatos népéről

2009. május 4. 09:39 MTI

Kerámialeleteken, fémműves és használati tárgyakon keresztül mutatja be az úgynevezett Harangedény-Csepel népcsoport életét a Budapesti Történeti Múzeum Aquincumi Múzeumának új tárlata.

Az augusztus végéig látogatható tárlat a Harangedény-Csepel csoportként elnevezett népesség mindennapjait, építkezési és temetkezési szokásait eleveníti fel. A népcsoport Morvaország területéről és Bécs környékéről települt be a Budapest körzetéhez tartozó Duna-szakasz környékére a kora bronzkorban, időszámításunk előtt a 3. évezred közepén. Nevüket jellegzetes formájú, pecsételt díszítésű edényeikről kapták.

A gyűjteményes tárlat 30 év kutatási eredményeit vonultatja fel, az őskori anyag legjavát tematizálva a népcsoport életéről átfogó képet ad - mondta el Endrődi Anna, a kiállítás rendezője. Kiemelte: a Harangedény-Csepel csoportnak 60 ismert régészeti lelőhelyét kutatja a Budapesti Történeti Múzeum, s a csepeli Hollandi úton, a szigetszentmiklósi Üdülősoron és az Albertfalván feltárt telepeken íves oldalú, oszlopvázas házak nyomai kerültek elő.

Az érdeklődők a tárlaton maketteket is láthatnak a rekonstruált településről és házról, de a mindennapi életben használt kerámialeletek, a többi között korsók, tálak, bögrék, agyagkanalak mellett a sajátos harangedényes fémművesség termékei is megtekinthetők. A kiállítás rendezője felhívta a figyelmet a sírleletekre, ezen belül a csuklóvédő lemezekre, amelyeket a visszapattanó íjak ellen viseltek a harcosok, de csontgombok, markolattüskés tőrök is láthatók. A tablókon rengeteg információ olvasható egyebek mellett a Harangedény-Csepel csoportot jellemző temetkezési rítusokról, gazdálkodásról és állattartási szokásokról is.

Zsidi Paula igazgató a megnyitón hangsúlyozta: a raktári anyag restaurálandó tárgyai is láthatók a tárlat egy külön termében, így az érdeklődők megtekinthetik, hogyan alakul egy tárgy, miként áll össze cserépdarabokból teljes egésszé, s mindezt a kihelyezett nagyítók segítségével is ellenőrizhetik. A kiállítás érdekességeként felhívta a figyelmet egy bronzkori, rekonstruált, működtethető szövőszékre, amelyet az Élősarokban láthat a közönség.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kiállítás a harangedények titokzatos népéről

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra