Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Német katonák küzdöttek a Harmadik Birodalom ellen

2009. április 28. 10:08 The Daily Telegraph

A második világháború mai napi elhallgatott sorsú veteránjait mutatta be egy új dokumentumfilm, amely elsőként szembesítette a nézőket a kitaszítottként kezelt katonák történeteivel.

<

Az 1950-70-es évek filmjeinek rajongói szeretettel emlékeznek Ken Adam díszlettervező munkásságára, aki a James Bond filmek mellett a science-fiction képzeletbeli birodalmai, vagy épp a Dr. Strangelove futurisztikus főhadiszállásának kivitelezésén munkálkodott. Azt azonban kevesen tudják róla, hogy a második világháború során a férfi Klaus, majd Keith Adam néven egyetlen németként szolgált a Brit Királyi Légierőben a németek ellen. A 609-es alakulatban Észak-Franciaország felett végrehajtott bombázásokban vett részt, ami nem volt veszélytelen, hiszen ha gépét lelőtték volna, és őt elkapja az ellenség, árulóként azonnal agyonlőhették volna.

Nem ő volt az egyetlen hasonló katona a brit hadseregben, ahol közel 10 ezer német és osztrák férfi viselt angol egyenruhát. Őket nem lehetett besorozni, ezért önkéntesen jelentkeztek a seregbe. Ez azonban nem jelentett angol állampolgárságot: a letelepedésre vágyók csak a háború után kaphattak angol nemzetiséget és útlevelet. Helyzetük nem volt egyszerű, hiszen a hazai propaganda egyfolytában mindenkit ellenük tüzelt, új otthonukban pedig kémkedéssel gyanúsítva, folyamatos gyanakvásban élhették mindennapjaikat, és az sem volt biztos, milyen sorsuk lesza háború esetleges befejezésével.

A veteránok sorsát egy új dokumentumfilm elevenítette fel: a Churchill's German Army című alkotást vasárnap este mutatta be a National Geographic Channel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Német katonák küzdöttek a Harmadik Birodalom ellen

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra