Múlt-kor.hu

Filmhíradókban keresik a magyar rádiózás emlékeit

Filmhíradókban keresik a magyar rádiózás emlékeit

2009. április 2. 08:34 MTI

Az Első Zalai Rádiómúzeum Alapítvány munkatársa a rádiózás korai emlékeivel kapcsolatban végzett kutatást a Magyar Nemzeti Filmarchívum (NAVA) gyűjteményben ahol nagyon sok rádiós vonatkozású híradást őriztek meg. Ezek közkincsé tétele pedig nagyon fontos lenne - áll a szervezet felhívásában.

Az áttekintett időszak az 1926-1970 évek közé esett. Ebből a periódusból több mint ötven, a rádiózással kapcsolatos híradófilm részletet vettek számba. Ezek között olyan korai érdekességek is szerepelnek, mint az 1926-os budapesti rádió-kiállítás, egy 1927-es beszámoló Európa legmodernebb rádió adóállomásának építéséről, vagy éppen az új lakihegyi rádióállomás üzembeállítása, majd 1931-ben a Vatea gyárépület avatása.

Az Első Zalai Rádiómúzeum Alapítvány ebből a listából megrendelte a legérdekesebbnek látszó híradó film részleteket, összesen 22 híradó anyagot 1926-tól egészen 60-as évekig. A záró híradás éppen az Orion gyár AR sorozatával kapcsolatos újdonság a nyomtatott áramkör lett volna, ezt a filmanyagot azonban nem találták meg. Utólag került az anyagba a nagykanizsai képcsőgyártásról szóló riportfilm amely a Nagykanizsai üveggyár képcsőballon gyártási próbálkozását őrizte meg számunkra de láthatjuk a Vadásztölténygyár tv gyártási riportrészletét is. A filmanyagot az alapítvány ill. a Rádiógyűjtő Egyesület rendezvényein vetítik majd le.

"Természetesen ez az archív filmanyag nem lehet teljes körű de biztosan tartalmazza a fellelhető (nyilvános) korabeli anyag jelentősebb részét. További feldolgozása esetleg a Rádiógyűjtő Egyesülettel közösen DVD lemezen történő kiadása biztosan nagyon fontos momentuma, értékmegőrzője lehetne rádiós örökségünknek, hiszen aki a listát átolvassa rájön milyen kincsek vannak a közelünkben amiket nem ismerünk. A lista az alapítvány honlapján is elérhető" - áll a közleményben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Filmhíradókban keresik a magyar rádiózás emlékeit

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. nyár: Végzetes asszonyok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra