Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Közös emléknapot kaphatnak a nácizmus és a kommunizmus áldozatai

2009. március 19. 13:10 MTI

Támogatja az Európai Uniót jelenleg elnöklő Csehország, hogy augusztus 23-t, a hírhedt Molotov-Ribbentrop-paktum aláírásának napját a náci és kommunista totalitárius rendszerek áldozatainak emléknapjává nyilvánítsák - jelentette be Alexandr Vondra, az uniós ügyekért felelős cseh miniszterelnök-helyettes azon a szerdai brüsszeli konferencián, amelyet Húsz év után - A totalitárius kommunizmus bűnei és az európai lelkiismeret címmel rendeztek.

<

Az Európai Parlamentben rendezett tanácskozáson - amelyen magyar EP-képviselők és szakértők is részt vettek - a tavaly kiadott prágai nyilatkozathoz kapcsolódva járták körül a témát. A többoldalas nyilatkozat egyebek között európai és nemzetközi nyomásgyakorlást sürget "a múlt kommunista bűntetteinek elítéléséért és a jelenlegi kommunista bűntettek elleni harcért". Felszólít a bárki által aláírható dokumentum független szakértőkből álló bizottságok alakítására a volt kommunista államokban, uniós szinten pedig egy "Európai Emlékezés és Lelkiismeret Intézetének" létrehozására, és azonos bánásmódot követel az összes totalitárius rendszer áldozatainak.

A szerdai fórumon Vondra a kelet-európai történelem megismerésének fontosságát hangoztatta. Ez szerinte segíthet abban, hogy Nyugaton is jobban megértsék a volt kommunista országokat, és például a szabadságértékek vagy a transzatlanti viszony iránti elkötelezettségüket ne az EU iránti elkötelezettség hiányaként értelmezzék. A magyar résztvevők közül Schöpflin György (Fidesz) elmondta, fontos egy egységes európai történelem, mert anélkül nem lehet egységes Európát működtetni. Rámutatott, hogy valamennyire a Nyugat is bűnrészese volt a múltak, mert elfogadta azt. A prágai nyilatkozat most is teljes egészében érvényes - szögezte le.

Ugyancsak szerdán tartották az Európai Parlamentben azt a konferenciát, amely a kisebbségek és a vallási közösségek kommunizmus általi elnyomására összpontosított. Ezt összefoglalva a szervező Tőkés László református püspök, erdélyi magyar európai parlamenti képviselő szintén azt hangoztatta: következetesen folytatni kell a harcot a kommunizmus áldozatait megillető igazság- és jóvátételért, Európa tartozik nekik és önmagának ezzel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Közös emléknapot kaphatnak a nácizmus és a kommunizmus áldozatai

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra