Múlt-kor.hu

Rendszerváltó tévéhíradók az interneten

Rendszerváltó tévéhíradók az interneten

2009. március 6. 15:02 MTI

Az 1989-es televíziós híradók egy része is látható mostantól a Nyílt Társadalom Archívum (OSA) honlapján, amelyen az MTI akkori hírei is elolvashatók - jelentette be Rév István, az OSA igazgatója csütörtöki sajtótájékoztatóján Budapesten.

Elmondta, hogy az "eleddig példátlan" kezdeményezés keretében minden nap bővül a Neumann Ház Nemzeti Audiovizuális Archívuma által rendelkezésükre bocsátott megtekinthető híradók köre. Szintén naponta frissül a Magyar Távirati Irodával folytatott együttműködés keretében az MTI hírgyűjteményéből összeállított anyag. Az MTI 1989-ben kiadott híreit, valamint akkori rádiófigyelő szolgálatának anyagait, köztük a BBC és a Szabad Európa Rádió (SZER) híreit és kommentárjait közzéteszik mind az OSA, mind az MTI honlapján - folytatta.

Rév István rámutatott, hogy a Kossuth Rádiónak a SZER által rögzített és leírt adásaival a SZER adásainak az MTI által rögzített anyagait állították párhuzamba honlapjukon, ugyanígy egymás mellett szerepelnek az MTI napi hírei, valamint a magyar állambiztonsági szervek napi operatív jelentései. Az OSA igazgatója kitért arra is, hogy az MTI alkalmazottai gödöllői és budapesti telephelyükön a Belügyminisztérium utasítására jegyzetelték le a SZER adásait. Ezeket - mint mondta - a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának illetékes osztályára továbbították, ahol meghatározták, hogy közülük mi szerepeljen az 50-70 oldalas átiratokban.

Az OSA honlapján látható kínálathoz tartoznak még egyebek mellett a szovjet televízió akkori műsorai, valamint a munkásőrség filmstúdiójának 1989-es filmanyaga. Az 1989-es év magyar és nemzetközi kronológiáját is közzéteszik - jegyezte meg. Az 1945 utáni történelemmel foglalkozó intézmény vezetője kijelentette: az 1989-es iratok közzétételével "értelmes társadalmi vita" kezdeményezése a céljuk, melynek során tisztázni kell, hogy "volt-e rendszerváltás, ha igen, milyen volt a természete, ha nem, akkor kik sikkasztották el".

Kitzinger Dávid, a Neumann Ház igazgatója elmondta: a portálra felkerült felvételeket egy 2005-ös parlamenti döntés értelmében adta, illetve adja át a közszolgálati televízió archívuma. Jelenleg a híradók 45 százaléka van a birtokukban. A kínálatot naponta frissítik, a híradók egyszerűen kereshetők, letölthetők, továbbíthatók - tette hozzá. A híradók letöltése hozzájárulhat ahhoz, hogy "a múlt kibeszélhető legyen, ne különböző szűrőkön keresztül jusson el hozzánk, hanem közvetlenül" - fogalmazott.

Mint mondta, azt is szeretnék elérni, hogy a rendszerváltás lehetőleg minél több szereplőjét azonosítani lehessen. A politikai élet mai szereplőinek korabeli megnyilvánulásai közül kiemelte azt az 1989-es Gyurcsány Ferenc-interjút, amelynek két nap alatt csaknem százezer nézője volt. Az OSA archívuma a www.osaarchivum.org, az MTI honlapja a www.mti.hu internetcímeken érhető el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Rendszerváltó tévéhíradók az interneten

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. tél: Legendás anyósok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra