Kulináris időutazás Haydnnal
2009. február 22. 12:42 MTI
Joseph Haydn kedvenc receptjeit is tartalmazza az a szakácskönyv, amelyet a közelmúltban mutattak be a kismartoni (eisenstadti) Esterházy-kastélyban.
A kötet szerzője, Thomas Freudensprung osztrák színész és hobbiszakács 108 korabeli receptet gyűjtött össze, utalva a nagy zeneszerző 108 szimfóniájára. Az ORF magyar nyelvű honlapján található beszámoló szerint az olvasók tulajdonképpen egy kulináris időutazáson vehetnek részt a könyv segítségével.
A leírt ételkülönlegességek, amelyek között hagyományos magyar, pannon, burgenlandi, bécsi és angol fogások találhatók a mai kor ízlésvilágához igazítva, azokból a régiókból származnak, amelyekben Haydn gyakran megfordult, illetve élt.
A 204 oldalas, Kochen macht Haydn Spass című könyv számos korabeli, részben a zeneszerzőhöz kötődő anekdotával fűszerezi az étkezési szokások bemutatását. Egyebek között kiderül belőle, hogy a zeneszerző imádta az édességet – köztük a marcipánt és a csokoládét –, mi több, szenvedélyes horgász volt.
A könyvhöz CD-lemez is tartozik, amelyről Haydn asztali zenéje szól: a darabok hossza elárulja, hogy annak idején mennyi időt szántak az egyes fogások elfogyasztására. A kötet megjelentetésére a zeneszerző halálának kétszázadik évfordulója alkalmából megrendezésre kerülő Haydn-emlékév szolgáltatta az alkalmat.