Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Felforgató templomi graffiti a 17. századból

2009. február 12. 11:49

Pieter Saenredam holland festő 1644-es az utrechti Buurkerk templomot ábrázoló képének tanúsága szerint a középkori falfirkászok számára még a templom fala sem volt szent.

<

A londoni Nemzeti Galáriában látható Pieter Saenredam képre a Guardian szerzője hívte fel a figyelmet: a háromdimenziós digitális ábrázolásokra emlékeztető csupasz, protestáns, gótikus, mérnöki pontossággal megfestett templombelső látható, s ennek sarkában egy háttal álló graffitis munkáján a legendabeli négy figura egy mesebeli lóval menekül.

A csendéleteiről és templombelső festményeiről ismert Pieter Saenredam 1644-es képének falfirkásza éppen Renaud, a Montauban-i lovag középkori legendáját örökíti meg az utrechti Buurkerk templom falán. A jelenet arra a középkori hőslegenára utal, amely szerint Renaud és három fivére vezette lovagi rend lázadást kezdett a király teljhatalma ellen, majd egyikük megölte Nagy Károly unokaöccsét.

A kérdés csak az, miért szerepel ez a fura, de jelentőségteljes részlet a templombelsők lelkiismeretes mestereként tisztelt Saenredam képén?

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Felforgató templomi graffiti a 17. századból

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2023. ősz: Életüket és vérüket

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra