Múlt-kor.hu

Ölelkező párt temettek a legrégibb falusi templomba

2009. január 26. 08:06

Tavaly ősszel kezdték meg a sólyi református templom feltárását. Az eddigi izgalmas leletek után most egy páratlan temetkezésre bukkantak: két holttestet úgy temettek közös sírba, hogy az egyik átkarolja a másikat.

Rácz Miklós ásatásvezető régész, a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat munkatársa rendkívüli leletnek nevezte a csütörtökön előkerült csontvázakat. Ezeket a halottakat ugyanis a nyugati irányba tették a földbe, jóllehet a középkorban a keleti tájolás volt a megszokott.

Mivel a sírt még nem tárták fel teljesen nemüket és életkorukat még nem lehetett megállapítni. Az viszont már most látszik, hogy az egyik nem kinyújtott testtel fekszik, hanem oldalán, felhúzott térddel és átöleli a másikat. Pedig így nem temetkeztek az 1600-as években - mondta a szakember. A régészek remélik, hogy miután antropológusok megvizsgálják a csontvázakat, választ kapnak kérdéseikre.

A sólyi református templom az ország legöregebb falusi temploma, I. (Szent) István 1009-ben itt adta ki a veszprémi püspökség alapítólevelét. A szakemberek az eddigi kutatások során megtalálták a templom 18. században épített fából készült karzatának alapozását és az eredeti tartóoszlopok helyét, valamint kora Árpád-kori és késő középkori cseréptöredékek mellett gyermeksírokat tártak fel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ölelkező párt temettek a legrégibb falusi templomba

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. ősz: Megrázó másnapok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra