Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Gázvezeték nyomvonalán kutatnak a régészek

2009. január 22. 15:32

Jelenleg is folyik a terepbejárás a horvátországi tranzit gázvezeték magyarországi nyomvonalán, a Kecskemét - Városföld - Báta - Drávaszerdahely közötti 203 km hosszú vonalon december közepe óta dolgoznak a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat munkatársai.

A terepbejárás során a nyomvonal és az ún. védőzóna közel 200 méter szélességű területén a felszínen talált leletek, kerámiatöredékek beazonosításával a régészek meghatározhatják a gázvezeték leendő helyén a föld alatt rejtőző lelőhelyeket.

A szakembereknek közel 70 lelőhelyet sikerült azonosítani - mondta el Reményi László, a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat munkatársa a Múlt-kornak. Szerinte a nyomvonal régészeti szempontból egyik legérdekesebb területe lehet Baranya megyében a Hímesháza határában azonosított avar kori település. A nyomvonal dunántúli szakaszán a hímesházi mellett még számos nagyméretű település kerülhet majd a felszínre.

Reményi szerint a gazdag avar leletanyag mellett bronzkori kincsekre is számítanak, és szerinte Tolna megyében, Palotabozsok - Somberek határában akár egy hatalmas kiterjedésű, közép-bronzkori lelőhely emlékei is a felszínre bukkanhatnak az ásatások során.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Gázvezeték nyomvonalán kutatnak a régészek

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra