Múlt-kor.hu

Nagyapáink Mohácsa, a Don-kanyar

Nagyapáink Mohácsa, a Don-kanyar

2009. január 10. 17:15

Nagyapáink Mohácsa, a Don-kanyar címmel nyílik az 1943-as doni katasztrófáról a széles közönség által még nem látott dokumentumokat és fotókat is bemutató kiállítás hétfőn a hódmezővásárhelyi Emlékpontban.

A január 18-ig látható tárlaton megtekinthetők többek között olyan, a katonák által a fronton saját kézzel készített képeslapok, amelyeket szeretteik számára rajzoltak, festettek, abban bízva, hogy minél hamarabb láthatják őket. Több tízezer magyar fiatalembernek és közöttük 150 hódmezővásárhelyi katonának azonban ez az öröm soha nem adatott meg, mert a pergőtűzben vagy a kegyetlen hidegben haltak meg a Don mentén és mindörökre orosz földben nyugszanak.

Számukra állít mementót a vásárhelyi kamarakiállítás, amelyen láthatóak lesznek egy vásárhelyi katona kint készített fotói is. A honvédek doni mindennapjait Kárai László örökítette meg, aki egy szerencsés véletlennek köszönhetően élte túl 1943 januárjának borzalmait. Közvetlenül mellé csapódott be egy gránát, amely ha felrobban, darabokra tépte volna a vásárhelyi férfit és társait is, az aknalövedék azonban nem robbant fel.Látható majd a kiállításon egy vásárhelyi katona által a doni áttörés után néhány nappal talált tábori imakönyv is, amit a honvéd elesett harcostársa és a doni áldozatok emlékére hazahozott, így lehet része a hódmezővásárhelyi tárlatnak. Megtekinthetik az érdeklődők az 1983-ban kiadott, Pergőtűz című könyv egy példányát is, ami azért számít érdekességnek, mivel a doni katasztrófáról szóló kiadványt egy héttel a megjelenése után a kádári hatóságok betiltották és bezúzásra ítélték. A több mint 80 ezer példányban napvilágot látott kötetből így alig maradt fenn néhány.

A tárlat hétfő esti megnyitóját kerekasztal-beszélgetés és fáklyás felvonulás követi, amely lezárásaként megkoszorúzzák a második világháborús emlékművet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Nagyapáink Mohácsa, a Don-kanyar

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra