Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Nagy-Britannia hamar elesett volna a III. világháborúban

2008. december 30. 18:32 MTI

Nagy-Britannia néhány nap alatt elesett volna egy nagyszabású szovjet támadás esetén, mivel hadserege olyan gyenge volt, hogy még a legfontosabb stratégiai létesítményeket sem tudta volna megvédeni - egyebek mellett ez derül ki a 30 évi titkosítás után most hozzáférhetővé tett korabeli brit bizalmas jelentésekből.

Az 1978-ban kelt titkosszolgálati értékelések szerint a gyengén felszerelt brit haderő "reménytelen helyzetbe" került volna egy megelőző totális szovjet támadás esetén - még akkor is, ha a III. világháborút a Szovjetunió hagyományos fegyverzettel indítja el -, és nem lett volna képes megvédeni a brit területen lévő NATO-létesítményeket.

A brit királyi légierő (RAF) harci gépeinek akkoriban két, de legjobb esetben is három napra elegendő rakétakészlete volt a szovjet támadók visszaverésére. Mindössze egyetlen olyan brit légitámaszpont volt, amelyet korszerű légvédelmi rakétaüteg védett, és a más, kulcsfontosságú védelmi pontokat őrző, régebbi típusú légvédelmi rendszerekhez is csak egyszeri újratöltésre elegendő rakétamuníció állt rendelkezésre. A szovjet légierő kétszeres túlerőben volt a RAF állományához képest, és a brit királyi haditengerészet aknaszedő flottája meg sem közelítette azt a méretet, amelyre az esetleg elaknásított brit kikötők megtisztításához lett volna szükség.

A korabeli angol titkosszolgálati értékelések szerint a szovjet hadsereg különleges egységei "legázolták volna" az életfontosságú katonai és politikai létesítményeket védő brit alakulatokat. A brit sajtóban idézett, a titkosítás alól most feloldott 30 évvel ezelőtti bizalmas jelentések egyike úgy fogalmaz: a brit földön állomásozó, vagy átvonuló NATO-erők súlyos korai veszteségei miatt "hamar nukleáris szintre eszkalálódhat" a konfliktus, jelentősen lerövidítve a politikai megoldáshoz rendelkezésre álló időt.

Totális atomtámadás esetén a brit hadsereg becslése szerint 200, egyenként három megatonnás töltet hullott volna katonai és polgári célpontokra Nagy-Britanniában. James Callaghan akkori brit munkáspárti kormányfő védelmi miniszterének, Fred Mulleynak egy magánbeszélgetés során azt mondta a jelentések láttán, hogy a helyzet "botrányos". Callaghan egy fennmaradt, kézzel odavetett széljegyzetében azt írta: "az ég irgalmazzon nekünk, ha kitör a háború..."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Nagy-Britannia hamar elesett volna a III. világháborúban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra