Múlt-kor.hu

Jelentés a jelentésről

Jelentés a jelentésről

2008. december 17. 14:37

Jelentés a jelentésről címmel rendeztek 2008. november 28-án gyorskonferenciát a Kenedi-bizottság ügynökaktákkal kapcsolatos beszámolójáról. Az 1956-os Intézet honlapján mostantól az előadások hanganyagát is megtalálhatjuk.

A Kenedi János vezette szakértői bizottság 16 pontos javaslatot készített a kormány számára - derült ki a Miniszterelnöki Hivatal honlapján október elején nyilvánosságra hozott, több mint négyszáz oldalas jelentésből. A tudományos kutató egyáltalán nem optimista: szerinte tizennyolc éve az orránál fogva vezetik a magyar társadalmat az állambiztonsági források hollétének, mibenlétének tekintetében.

Rainer M. János, az 1956-os Intézet főigazgatója a gyorskonferencián tartott beszédében hangsúlyozta: a Kenedi-bizottság jelentése államigazgatási, történelmi és levéltári szempontból egyaránt fontos. A kormánynak készített dokumentum azonban nem csak a magyarországi szovjet típusú rendszer kutatásáról, hanem a rendszerváltásról és arról is szól, hogy az országnak jelenleg mi a véleménye a titkosszolgálati jelentésekről.

Rév István, a Nyílt Társadalom Alapítvány igazgatója kifejtette, hogy "a dossziékat fel kell szabadítani", s az egykori megfigyelteket nem illetheti meg kevesebb jog, mint a történészeket. Hozzáfűzte: "ha a történelmet nem tárjuk fel, az ellenségünkké válik".

Az 1956-os Intézet oldalán most akár a tanácskozások teljes anyagát visszahallgathatjuk: az előadások időrendben, .wma formátumban szerepelnek a honlapon.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Jelentés a jelentésről

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra