Múlt-kor.hu

Könyvek a karácsonyfa alá: a Múlt-kor ajánlója

2008. december 15. 09:59

Az idei karácsonyi vásárlási roham közepén is a legjobb törikönyvek között válogattunk, hogy azokat segítsük, akik nem tudják, múlthoz vonzódó szeretteik könyvtárát milyen kötetekkel gyarapítsák. Könyvajánló a Beatles történetétől a régészet világáig.

Rendezők és felkelők

Leni
Lendületes és felkavaró életrajzot jelentetett meg az Európa Kiadó karácsonyra, amelyből Adolf Hitler kedvenc filmesének életét ismerhetjük meg. A lapokon megelevenedik, hogy miként lett filmrendező abból az ifjú és makacs táncosnőből, akit Balázs Béla egykori szeretőjeként is ismerhetünk. A siker és csillogás azonban nem érkezett könnyen: Leninek a párton belüli ellendelek mellett a közvélemény imádatával, majd gyűlöletével is meg kellett küzdenie. Az élők sorából pár éve távozott Riefenstahl neve a filmművészetben a magasra törés, majd a hatalmas bukás metaforája lett: mit jelenthetett az egykori sztárrendező, az Akarat diadalának mestere számára, hogy 1945 után eltiltották a filmezéstől, és később is csak természetfilmekkel jelentkezhetett?
Steven Bach: Leni. Ford.: Szántó Judit. Európa Könyvkiadó, Bp., 2008. 559 oldal 4000 Ft.

A két egér újra tanít

A tavaly már megismert, és minden bizonnyal szívünkhöz nőtt két kedves kis egér ezúttal a színek világába kalauzolja el az olvasót. A helyes állatok a múzeumokban ezúttal a színekre vadásznak, természetesen nem szigorúan tudományos alapon. A remekül válogatott illusztrációk, és az ötletes párbeszédek beavatják az olvasót a színek sokrétűségébe. Az egérkék figyelme mindenre kiterjedt, az égitestek színétől, a piros sapkákon át, egészen pontokig és pöttyökig. A mellékletek a játékos tanulást is szolgálják.
Két egér kalandjai. Színek. Szerk.: Mészáros János. Aula.info Bt., Bp., 2008. 72 o. 2380 Ft.

Gombafejek és hullámzó ütemek
Lenyűgözően átfogó monográfia jelent meg a zenei forradalmat kirobbantó Beatles koráról: Bob Spitz hatalmas, már-már lexikális könyvben írta meg a négy gombafejű, liverpooli fiatal történetét. A korábban ismeretlen dokumentumok garmadája, és a még ma is élő rokonok, hozzátartozók, rajongók, barátok és ismerősök, no meg az ellenfelek emlékei alapján megszületett mű pátoszok, és illúziók nélkül meséli el minden idők talán legnépszerűbb együttesének történetét, így akár azt is megtudhatjuk, hogy mi történt az Abbey Roadon, azon a nevezetes napon, és milyen okok vezették John Lennon gyilkosát egy decemberi éjszakán.
Bob Spitz: A Beatles teljes története. Ford.: Várady Soma. Európa Könyvkiadó, Bp., 2008. 713 o. 6800 Ft.

A művelődéstörténeti sorozat új kötete
A nagyszabású sorozat új, immár nyolcadik kötete a műhelytől a paleográfiáig tekinti át a középkori és kora újkori magyar művelődéstörténet legfontosabb elemeit. A szakemberek által írt szócikkek a lényegre törnek, a legfontosabb szakirodalom feltüntetésével a további olvasásra inspirálják az érdeklődőket. A szerkesztők széleskörűen értelmezték a művelődéstörténetet, az olvasó így bővelkedhet az információkban. A kötet - az előzőekhez hasonlóan - gazdag képanyaggal rendelkezik.
Magyar művelődéstörténeti lexikon. Középkor és kora újkor. VIII. Főszerk.: Kőszeghy Péter. Balassi Kiadó, Bp., 2008. 496 o. 6900 Ft.

Napóleon és az orosz fagy
A történelem egyik legnagyobb kudarca volt a franciák 1812-es oroszországi hadjárata: Napóleon ambícióit csak Tél tábornok csapatai tudták megtörni. Az ellenállás megszervezése, és az orosz anyaföld védelme azonban nem csak a császár világhódító ambícióinak vetett véget, és hozta el az európai nagyhatalmak győzelmét, hanem egy olyan reformmozgalom alapjait is elvetette, amely a történelem során első alkalommal adott volna lehetőséget egy demokratikus Oroszország létrehozására. Ahogy azonban a császár tervei, úgy az utóbbi sem valósult meg: Napóleon titokban menekült haza, a cári hatalom rendszere pedig még száz évig érintetlen maradt. Adam Zamoyski könyve magával ragadóan, pontosan, tényszerűen, és mégis regényszerűen olvasmányosan mutatja be a kor világát, szereplőit, fordulatait és egyéni tragédiáit.
Adam Zamoyski: 1812. Napóleon végzetes oroszországi hadjárata. Ford.: Komáromy Rudolf. Park Könyvkiadó, Bp., 2008. 582 o. 5500 Ft.

A prágai tavasz titkos története
Negyven évvel ezelőtt, amikor augusztusban ért véget a tavasz, amely még a legnagyobb hírszerzői szolgálatokat is meglepte, a Magyar Néphadsereg katonai bevetésre indult, hogy a tömb többi országával karöltve véget vessenek a szomszédban folyó, már-már a legvidámabb barakk rendjét is veszélyeztető nyitásnak. Kun Miklós könyve az alternatívák, és lehetőségek felvázolása mellett az egyéni motivációkat is felülvizsgálja, hogy megtudja: volt-e, vagy lehetett-e más választási lehetősége a csehszlovák kommunista elitnek 1968 tavaszán? A könyvben a bevezető után érdekes beszélgetések sorjáznak: az események egykori résztvevői mesélnek arról, hogy az adott döntési helyzetekben milyen választásaik lehettek. A következtetés lehangoló: csaknem fél évszázadon át olyan garnitúra állt a kelet-európai szatellit-államok élén, amelynek tagjai számára szinte teljesen ismeretlen volt a nemzeti érzés fogalma.
Kun Miklós: A „prágai tavasz” titkos története. Akadémia Kiadó, Bp., 2008. 430 o. 4200 Ft.

A karácsony meghittsége egy kötetben
A karácsony szép, ősi ünnepünk, éppen ezért fontos, hogy megismerjük ennek eredetét. A szépen kivitelezett könyv ezt a célt szolgálja, az előkészületek utáni pihenés alatt érdemes a kezünkbe vennünk. A szerző igen részletes képet fest az ünnep történetéről, a különböző szokásokról, a magyar hagyományokról, kitér a modern karácsony kialakulására, a különböző ajándékhozók szerepére. A kötetet rendkívül szép felvételek teszik még teljesebbé.
Tészabó Júlia: Karácsony. Magyar hagyományok. Kossuth Kiadó, Bp., 2007. 176 o. 5990 Ft

A varsói felkelés története
Norman Davies brit történész a második világháború egyik legkevésbé ismert tragédiáját írja meg. A náci Németország elsőként Lengyelországot támadta meg, majd – amikor a siker már bizonyossá vált – a Szovjetunió is bekapcsolódott, és ezzel az agresszióval kezdetét vette a világméretű konfliktus. Lengyelország az antifasiszta koalíció hűséges tagjaként élte meg pokoli szenvedéseit és veszteségeit, ám azokat egyaránt köszönhette a két totalitárius rendszernek: a német náciknak és a szovjet kommunistáknak. Olyan igazság ez, amellyel már Churchill és Roosevelt sem szívesen szembesült a Nagy Koalíció idején, s amelyet példás konszenzussal hallgatott agyon Kelet és Nyugat.

Így történhetett meg, hogy még a művelt közvélemény tudatában is összecsúszik a varsói gettó 1943-as és Varsó 1944-es felkelése, hogy míg Auschwitzról kimerítő ismeretekkel rendelkezünk, Katynról csak évtizedekkel később értesültünk, s elkövetői sokak szemében ma sem számítanak a nácikkal egy kategóriába tartozó gazembereknek. Davies, a tájékozott kívülálló pozitivista módon a tényekre koncentrál: mi történt Lengyelországban és fővárosában a felkelés előtt, alatt és után. Az eseményeket mindig a nemzetközi kontextusba helyezve vizsgálja, s nemcsak a felkelés hadtörténetét beszéli el, hanem társadalom- és művelődéstörténetét is. Kiderül, hogy egy több tízmilliós népbe szervesen beépült sok százezres ellenállási mozgalom volt ez, nem pedig elszigetelt, jelentéktelen játszadozás a világégés valamelyik mellékhadszínterén, valamint hogy a Nyugat hogyan hagyta cserben hűséges lengyel szövetségeseit, akárcsak a vasfüggöny keleti oldalára került többi népet. A felkelés utóélete pedig kulcsot ad a „létező szocializmus” lengyelországi évtizedeinek, sőt némileg a lengyel rendszerváltásnak a megismeréséhez és megértéséhez is.
Norman Davies: A varsói felkelés. Ford.: Dr. Molnár György. Európa Könyvkiadó, Bp., 2008. 971 o. 5900 Ft.

Gladiátorok és lakomák az ókori Rómában
A Római vér és a Catilina rejtélye közti időszakot tárgyaló novelláskötetében Steven Saylor igazi ínyencségeket tálal fel. Beavat bennünket az ókori Róma mérgezett süteményeinek, illetve a mennyei garum receptjébe, és Gordianus, a Nyomozó segítségével megtudhatjuk azt is, hogyan került az első cseresznyefa Rómába. De mindez szinte semmiség a főételhez és a legvégén érkező desszerthez képest: egy harckocsiverseny körüli összeesküvés kapcsán azt is megtudjuk, hányszor halhat meg egy gladiátor? Ez legalább olyan találós kérdés, mint Arkhimédész néhány feladványa vagy hogy miért hallgat egy hadvezér a fehér szarvasborjúra? A korábban Magyarországra is ellátogatott szerző – aki a Múlt-kornak adott interjúban a történelmi filmek szeretetéről is beszélt – novellái aprócska részletekkel színesítik a hamarosan minden bizonnyal misztikus ködben eltűnő Gordianus életét, akinek örökségét nehéz lenne más szereplővel tovább folytatni.
Steven Saylor: Egy gladiátor csak egyszer hal meg. Ford.: Heinisch Mónika. Agavé Könyvek, Bp., 2008. 238 o. 2680 Ft.

Bibó István szellemi végrendelete
Huszár Tibor szociológiaprofesszor legújabb, Bibó estéje című könyvében a demokrata politikus két közismert levelét elemzi. A kötetben Donáth György képviselő 1939 és 1943 között elhangzott országgyűlési felszólalásai is szerepelnek, de a politikus 1947-ben, az utolsó szó jogán elmondott monumentális beszédének most először publikált, hiteles gyorsírói jegyzőkönyvét is megtalálhatjuk. A mű a népi mozgalomról tett megállapítások mellett azt is bemutatja, hogy a szerző mit gondolt a magyar jobboldalról. A könyv egyszer és mindenkorra értékállóan bizonyítja: Bibó álláspontja nem sokat változott haláláig, így mindvégig meghatározónak tartotta az 1945-48 között publikált műveit, amelyek kiadása most is aktuális lehetne.
Huszár Tibor: Bibó estéje. Corvina Kiadó, Bp., 2008. 291 o. 2690 Ft.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Könyvek a karácsonyfa alá: a Múlt-kor ajánlója

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra