Múlt-kor.hu

Páratlan régészeti lelet Abaújváron

Páratlan régészeti lelet Abaújváron

2008. november 25. 07:43 MTI

Szenzációs, a maga nemében szinte páratlan leletre bukkantak régészek a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Abaújvár református templomában, megtalálták a templom építtetőjének, Perényi Péter országbírónak a sírkövét - tájékoztatott Rácz Miklós régész.

Egy, az 1400-as évekből származó 2x1 méteres faragott sírkövet találtunk az ásatás utolsó napján, rajta Perényi Péter felirattal, körben írással, és egy Perényi címert - mondta a régész, a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat kutatási igazgatóságának munkatársa. A sírkő nem a híres erdélyi vajda, abaúji főispán Perényi Péter sírját borította egykor, hanem nagyapjáét, akiről először 1378-ban szólnak az írások, és akiről azt is lehet tudni, hogy 1423-ban már nem élt, illetve 1414-től országbíró volt.

A régész elmondta: lényegében Perényi Péter saját temetkezési helyének építhette a templomot, amely akkor természetesen még a katolikus volt, erre utalnak freskói is. Ezzel kapcsolatban Tóth István református lelkész úgy vélekedett: a Dunától keletre ilyen freskókkal egyetlen templom sem dicsekedhet. Rácz Miklós szerint egy ilyen lelet régészeti ritkaságszámba megy.

Luxemburgi Zsigmond idején került Abaújvár a Perényiek birtokába, és ezidőtájt építtette újra a falu új tulajdonosa, Perényi Péter a feltehetően Árpád-kori templomot. A sírkő tulajdonosának bizonyosságát erősíti a templomban talált Luxemburgi Zsigmond korabeli pénzérme. A mostani feltárások során bizonyosodott be, hogy a templom jelenlegi formáját harmadszori átépítése során érte el, a 19. században kerülhetett mai helyére, lényegében a templom közepébe a Perényi-sírkő, amelyet eddig azért nem fedeztek fel, mert akkor megfordítva, felirattal lefelé építettek be a padozatba. A követ megfordították, így most mindenki megcsodálhatja a leletet.

Tóth István szólt arról is, hogy a templomot, az ásatások leleteit mindenkinek szeretnék bemutatni, ez egyfajta idegenforgalmi látványossága is lehetne a kicsiny Abaújvárnak. A teljes felújítás költsége ugyanakkor becslések szerint legalább 120 millió forint lenne, az egyházkerületnek ennyi pénze természetesen nincs, pályázat útján akarnak forrást szerezni.

Páratlan régészeti lelet Abaújváron

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. nyár: Őrült uralkodók

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra