Múlt-kor.hu

Pszichiátriai aktákból tisztázódhat Hasfelmetsző Jack kiléte

Pszichiátriai aktákból tisztázódhat Hasfelmetsző Jack kiléte

2008. november 12. 08:57 The Daily Telegraph

Hasfelmetsző Jack személye több mint egy évszázada tartja izgalomban a műkedvelő nyomozókat, és a történészeket. A Broadmoori Pszichiátriai Intézet hamarosan kutathatóvá váló, korábban szigorúan titkosan zárolt aktái azonban segíthetnek az angol történelem leghíresebb megoldatlan bűntényének lezárásában.

Az egyik legrégibb pszichiátriai intézet aktái között több érdekes, és a gyilkosságokkal egybefüggő eset található. Ilyen például Thomas Hayne Cutbush ügye is: a férfi Londonban 1888 és 1891 között legalább 11 nőt ölt és csonkított meg. A Hasfelmetsző-gyilkosságokban később első számú gyanúsítottként szereplő férfit 1891-ben zárték a Lambeth kórházba kimerültség, és szifilisze miatt. Onnan azonban szinte azonnal sikerült megszöknie, és eközben egy őt akadályozni próbáló nőt is hasba szúrt. A férfit elfogták, és elmebetegnek nyilvánították, majd a Broadmoorba szállították, ahol 1903-as haláláig kezelték. Érdekesség, hogy bezárása után a Hasfelmetszőnek tulajdonított rituális gyilkosságok szinte azonnal megszűntek.

A Broadmoor aktái között a Cutbush-ügy iratai is megtalálhatók, amelyek a férfi viselkedésének és elmeállapotának részletes bemutatásán túl a halálával kapcsolatos információkat is megőrizték. A legmegdöbbentőbbek a férfi saját gyilkosságának meséi: azok ugyanis szinte tökéletesen egybevágnak a Hasfelmetsző-ügy eseteivel. Az egyik orvosi aktában „csillogó kék szemű férfiként” jellemzik őt - ahogy a korábbi gyilkosságok esetében is így jellemezte egy szemtanú Jacket. Ezen felül elolvashatjuk az orvosi és kezelőszemélyzet jelentéseit, akik többször erőszakosan is felléptek az ápolt ellen, hiszen az minden lehetőséget megragadott, hogy egy késhez jutva felvághassa őket.

Cutbush első alkalommal 1894-ben lett gyanús a hatóságoknak, amikor egy újság bejelentette, hogy megfejtették az ügyet. Bár nevet nem közöltek, minden apró részlet Cutbush felé mutatott, aki egyébként a Scotland Yard két évvel később öngyilkosságot elkövető fejének az unokaöccse volt. Az akták szerint a férfi ügyvédei is végig tisztában voltak vele, hogy védencük maga Hasfelmetsző Jack.

A témáról jelenleg a The Man Who Would Be Jack címmel könyvet író David Bullock szerint is ő lehetett Hasfelmetsző, hiszen ismert pszichopata volt, és családja kezdettől sejtette, hogy köze lehet a gyilkosságokhoz. Éjszakánként sosem volt otthon, reggelente sárosan és véresen ért haza, nappal pedig az orvosi könyveket bújta. Bullock szerint egy összeesküvés elmélet is kapcsolódik a férfihez: bár mindenki tudta, hogy ő a gyilkos, azért nem ítélték el soha, mert a rendőrség vezetőjének rokona volt, ez pedig hatalmas felháborodást váltott volna ki.

Az 1863-ban megnyílt kórház november 18-ától bárki számára kutatható gyűjteménye nagyon sok hasonló esetben nyújthat segítséget a hatóságoknak, és nagyon gazdag terepe lehet a történészeknek is. A levéltárban 1500 páciens anyaga és több száz fénykép válik elérhetővé. A megnyitásra a 2005-ben életbe lépett Információszabadsági Törvény keretében került sor, és csupán egyes 100 évnél régebbi iratok, illetve a még élő betegek aktái maradnak zároltak.

A legfontosabb az egyes személyek aktáinak kutatása mellett azonban az lehet, hogy az iratokból végre többé-kevésbé átfogó képet kaphatunk az orvosi ellátás történetéről is. Az anyagok megnyitásával párhuzamosan The Secret World of Victorian Broadmoor címmel kiállítást is rendeztek az érdekesebb esetekből, amely a Reading Múzeumban tekinthető meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Pszichiátriai aktákból tisztázódhat Hasfelmetsző Jack kiléte

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. tél: Mesélő naplók

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra