Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Luxuslak lehetett Machu Picchu

2008. október 2. 11:09 Science News

A Machu Picchu közelében eltemetettek maradványainak legújabb analízise újra megerősíti azt az elméletet, miszerint a híres perui helyszínen egy különleges kaszt legjobbjai szolgáltak és élték mindennapjaikat.

A maradványok kémiai analízise azt bizonyítja be, hogy az Inka birodalomban tényleg létezhetett egy különleges, yanacona, azaz a királyi szolgák nevű kaszt, amelynek tagjai az egész birodalomban az uralkodó szolgálatának szentelték életüket, és közülük a legjobban szolgálhattak a királyi birtoknak számító Machu Picchuban.

A korábban feltárt leletek kémiai izotópjai közötti sokszor dramatikus eltérések arra utalnak, hogy a település állandó lakói fiatalabb korukban a fellegvártól keletre, vagy délkeletre élhettek - állítják Bethany Turner, a Georgiai Állami Egyetem régésze, és munkatársai. Szerintük egy páran a tengerparti régióból érkeztek, míg vannak, akik az Andok más részén születtek és nőttek fel. A pontos helymeghatározás azonban egyelőre lehetetlen.

A Journal of Archaeological Science című régészeti szakfolyóirat következő számában megjelenő tanulmányukban a kutatók kifejtik, hogy mivel a Machu Picchuban lakók egy különleges válogatás után kerülhettek „szolgálati helyükre”, az inka elit feltétlen szolgálatán kívül semmi közös nincs bennük. Éppen ezért különböző dialektusok, hagyományok és szokások keveredhettek a fellegvár területén.

A legtöbb kutató szerint a yanaconák eredeti kötelessége a királyi birtokokon végezett mezőgazdasági munka ellátása, illetve az expedíciókban vagy katonai hadjáratokban történő részvétel, az adminisztratív munka végzése lehetett. Machu Picchuban azonban mindenki védettséget élvezett: a csontok alapján egyértelmű, hogy az ott élőknek sem fizikai munkát nem kellett végezni, de a maradványaikon sebesülések nyomai sem láthatók.

A fellegvárban fellelt csontok fele nőktől származik. Turner szerint ők a férfiak házastársai lehettek, vagy olyan alkalmazottak, akiket a spanyol krónikákban is megjegyzett, előre tervezett házasságokra neveltek a királyi környezetben.

A kutatás a tanulmány szerint megerősíti Richard Burger, a Yale Egyetem kutatójának 2001-es elméletét, aki akkor már hasonló dolgokat feltételezett Machu Picchuról. Mindezek alapján egyértelmű, hogy téves volt az az elmélet is, miszerint a helyi parasztok közül fogdosták össze a fellegvárban dolgozókat: a helyiek csontjainak izotópjai bár teljesen megegyezik a helyi állatokéval, a fellegvárban élőkkel azonban semmilyen közös nyomot nem lehetett kimutatni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Luxuslak lehetett Machu Picchu

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra