Múlt-kor.hu

Automatizált könyv-szkenner olvassa a kódexeket

2008. szeptember 9. 10:00

Egy osztrák cég könyv-szkennere nemcsak digitalizálni tudja a lapokat, de automatikusan végig is lapozza az olvasmányt. A technológia segítségével egyetlen óra alatt akár egy 2400 oldalas kötetet is beolvashatunk a gépbe - írta Laufer László az Agent Portálon.

A könyvek, mint tudáshordozók digitalizálása régóta központi probléma az informatikában. Nem csoda, hogy az olyan nagy cégek, mint a Google, vagy a Microsoft saját archiváló projekttel rendelkeznek. Bár a redmondiak idén májusban bezárták ezt az online szolgáltatásukat, a könyvek digitalizálása és online elérhetővé tétele megkerülhetetlen az információs társadalom fejlődésében.A legnagyobb nonprofit könyv-digitalizáló projekt (melyet a Microsoft is támogatott a Live Search Books-on keresztül) az Internet Archive Alapítvány. A szervezetet idehaza talán jobban ismerjük az időgépéről (Wayback Machine), melynek segítségével meg tudhatjuk, hogy egy honlap miképp nézett ki a múltban.

Brewster Kahle az alapítvány igazgatója nemrég egy rádióinterjúban elismerte, hogy a több mint félmillió kötetnyi könyv digitalizálása manuálisan történt: egy hús-vér személy állt egy szkenner fölött és lapozgatta a művet. Kahle elmondása szerint a lapozógépek olyan hibaszázalékkal működnek, hogy sokkal jobban megéri kézzel végezni az egész folyamatot. Nem beszélve arról, hogy a gépek rengeteg esetben kárt is tesznek a kiadványokban, meggyűrik az oldalakat és széttörik a régi könyvek gerincét.

Egy osztrák cég terméke ezekre a problémákra jelenthet megoldást. A Treventus által gyártott automatikus könyv-digitalizálóban a kötetet elég csupán 60 fokos szögben kinyitni, így a könyv gerince semmilyen károsodást nem szenved. A robot ék alakú dupla-scannere mozog a könyv átellenes lapjai fölött és valószínűleg elektrosztatikusan, összehúzza a szemközti oldalakat, így könnyítve meg a lapozást.

A ScanRobot névre keresztelt berendezés rendkívül gyorsan dolgozik. Nagyobb könyvek esetén 6 másodpercenként olvas be 2 oldalt, de kisebb köteteknél ennek a teljesítménynek a duplájára is képes: 2400 oldalt szkennelve be óránként. Viszonyításképp, ez a teljesítmény 4-5-szöröse a manuálisan elérhető legnagyobb sebességnek.

A berendezés különlegessége, hogy az oldalak megvilágítása nem folyamatosan történik, így a régi művek minimális fényt kapnak a folyamat során. Lapjaik nem forrósodnak át, kevésbé károsodnak, mint a hagyományos eljárások által. A ScanRobot hatalmas sikert aratott az eddigi bemutatókon és több osztrák egyetemi könyvtárban állították már üzembe.

A cikk az Agent Portálon

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Automatizált könyv-szkenner olvassa a kódexeket

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. tél: Legendás anyósok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra