Múlt-kor.hu

Tutanhamon ikerlányait rejtette a fáraó sírja

2008. szeptember 2. 13:04 MTI

A Tutanhamon sírjában 1922-ben megtalált, és nemrég vizsgálat alá vont magzatok az egykori fáraó ikerlányai lehettek - állítja az elsődleges teszteket végző kutató.

Robert Connolly, az egyiptomi hatóságokkal dolgozó orvosszakértő szerint a két magzaton végzett elsődleges tesztek azt mutatják, hogy azok Tutanhamon lányai lehettek. A kutató vizsgálata eredményeit a Manchesteri Egyetemen rendezett `Gyógyszerek és orvoslás az ókori Egyiptomban` című konferencián mutatta be. A tanácskozáson 10 ország több mint 100 előadója értekezett a gyógyászat ókori fejlődésének legfontosabb lépcsőfokairól.

A kutató Tutanhamonnal is jó viszonyban van, hiszen a hatvanas években ő végezte rajta az első komolyabb tudományos vizsgálatokat. Szerinte a magzatok különböző méretük - a kisebbik 5, míg nagyobbik 7-9 hónaposnak tűnik - ellenére is ikrek lehetnek. A múmiákat - mióta 1922-ben Howard Carter megtalálta azokat - a Kairói Egyetem orvosi részlegében tárolták. Az egyiptológusok régóta vitáznak azon, hogy Tutanhamon gyermekei lehetnek-e, vagy csak szimbolikus céllal kerültek a sírba.

"A nagyobbat 1979-ben már megvizsgáltam, és megállapítottam a bébimúmia vércsoportját, majd azt összehasonlítottam az 1969-es, Tutanhamonon végzett tesztek eredményeivel. Eszerint a nagyobb magzat minden bizonnyal Tutanhamon lánya lehet. Most úgy gondoljuk, hogy ikertestvérekről beszélünk, és mindketten az ő gyermekei lehettek".

Connolly, a Liverpooli Egyetem antropológusa szerint az elemzések nem csak a fáraó koráról és fiatalságáról festenek érdekes képet, hanem akár a királyi családfát is újrarajzolhatják majd ennek fényében. A valódi válasz igen közel van: a magzatokon hamarosan DNS- és CT-vizsgálatokat végeznek majd, hogy megállapíthassák haláluk okait és rokoni kapcsolatukat Tutanhamonnal. A kutatás eredményeit decemberben teszik majd közzé.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Tutanhamon ikerlányait rejtette a fáraó sírja

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra