Múlt-kor.hu

Nacionalista órával kezdték a tanévet az ukrajnai iskolák

2008. szeptember 1. 16:54

Az ukrán nacionalista tízparancsolatának felsorolásával, himnuszának eléneklésével és imájának elmondásával kezdődött hétfőn az új tanév Ivano-Frankivszk megyében, amelynek iskolái felső utasításra az első tanórát Sztepan Bandera, az ukrán nacionalizmus vezéralakja emlékének szentelték.

A nyugat-ukrajnai megye közoktatási hatósága részletes módszertani útmutatót dolgozott ki Sztepan Bandera - az ukrán nemzet lobogója címmel az első tanórára abból az alkalomból, hogy az Ivano-Frankivszk megyei közgyűlés 2008-at a száz éve született Bandera évévé nyilvánította - írta a kijevi Szegodnya című napilap internetes kiadása.

A cikk szerint az iskolásoknak az első órán megtanítják, és kinyomtatva szétosztják az ukrán nacionalista tizenkét jellemvonását, köztük azt, hogy `gyűlöli a nemzet ellenségeit és kíméletlen harcot folytat ellenük`, `sem kérésre, sem fenyegetésre, sem pedig kínzás hatására, de még élete árán sem árulja el a titkot`, `küzd az ukrán állam erejének, dicsőségének növeléséért, vagyonának és területének gyarapításáért`. A múlt tanév első óráját egy másik ismert nyugat-ukrajnai nacionalistának, Roman Suhevicsnek szentelték Ivano-Frankivszkban.

Az ukrán oktatási tárca az idei tanév nevelési célzatú első órájára témaként az állami jelképek ismertetését és a kereszténység (Kijevi Nagyfejedelemség általi) felvételének 1020. évfordulójáról való megemlékezést ajánlotta az ország iskoláinak.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Nacionalista órával kezdték a tanévet az ukrajnai iskolák

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. ősz: Megrázó másnapok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra