Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Tovább vitáznak a torinói lepel korán

2008. augusztus 26. 09:06

A torinói lepel egyik vezető szakértője előbb-utóbb újabb radiokarbon kormeghatározást végezhet majd a két évtizeddel ezelőtt hamisítványnak nyilvánított szövetdarabon.

<

Az 1988-ban elvégezett tesztekből az derült ki, hogy a sokáig Jézus halotti leplének tartott vászon valójában 1260 és 1390 között készülhetett, így semmiképp nem használhatták azt egy 2000 évvel ezelőtti temetkezéskor. Ezt erősítette meg a katolikus egyház is, mely akkor azt nyilatkozta, hogy a vászon nem számít autentikusnak.

A Coloradói Egyetem fizikusa, és egyben a relikvia szakértője, John Jackson viszont azzal érvel, hogy akkor a magas szénmonoxid tartalom miatt a tesztek 1300 évet tévedhettek. Szerinte a lepel számos más eleme, így a kép részletei is egy sokkal ősibb eredetet bizonyítanak. Az oxfordi kutatócsoport ezért a szakértő érvei előtt meghajolva beleegyezett, hogy újra elemezni fogják a vásznat. Első lépésként azt szeretnék megvizsgálni, hogy miben tévedhettek az előző vizsgálatok során, majd ha ez sikerült, akkor a torinói lepel újbóli tesztelése következhet.

Az Oxfordi Radiokarbon Vizsgálati Egység vezetője, Christopher Ramsey szerint sok bizonyíték mutat arra, hogy a lepel régebbi, mint amit 1988-ban kiderítettek, és ezért további vizsgálatokra van szükség.

A szakrális tárggyal kapcsolatban azonban még ma is igen erős a szkepticizmus: augusztus elején az Ohiói Állami Egyetemen tartott konferencián ismertették a Los Alamos Nemzeti Laboratóriumban végzett tesztek eredményeit, amelyek alapján szintén az derült ki, hogy a vászon a középkorban készülhetett.

A torinói Keresztelő Szent János székesegyházban a leplet felügyelő biztosság szóvivője, Giuseppe Ghiberti szerint azonban mindezzel még várni kell: a lepel publikus tesztje csak annak 2010-es kiállítás után következhet majd. Az persze szerencse, hogy mivel a tárgyat a Vatikán nem ismeri el hitelesnek, ezért az ő engedélyüket nem kell kikérni az ügyben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Tovább vitáznak a torinói lepel korán

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra