Múlt-kor.hu

Eladóvá váltak az egyházi ingatlanok Európában

Eladóvá váltak az egyházi ingatlanok Európában

2008. július 15. 08:56

Egyre több templom, plébánia, kis rendház üresedik ki és változik át világi rendeltetésű épületekké: Nagy-Britanniában ez a folyamat 1970-ben kezdődött, amikor az anglikán egyház 1700 kultikus helyiséget zárt be.

Franciaországban és több más európai országban rengeteg templom áll elhagyatottan és elhanyagoltan - írtuk nemrég. A falvak és városok nem tudják, mitévők legyenek: egyes közösségek lerombolják azokat, hogy helyet csináljanak a terjeszkedésnek, mások - kevésbé drasztikus módon - lakóhelyként árusítják ki az épületeket.

Ön megvenné?

Olaszországban viszonylag új ez jelenség, de ott is templomok és egyházi épületek százai kerülnek eladásra, részben a papok, szerzetesek fogyatkozó száma, részben pedig az épületek elöregedése miatt.

Nem szokatlan dolog már, hogy egy kápolna festőműhellyé vagy koncertteremmé változzon, vagy hogy egy rendház fogadóvá alakuljon. Megvásárlásuk magánszemélyek részéről értékeik megmentését jelenti, ugyanakkor a vásárló is jól jár. Az árak Olaszországban 200-600 ezer euró (50-140 millió forint) között mozognak. A közép-olaszországi, Umbria tartománybeli Treviben egy 200 négyzetméteres templom például 550 ezer euróba (130 millió forint) kerül.

A vásárlónak azonban minden esetben meg kell győződnie arról, hogy az adott ingatlan nem áll-e a kulturális minisztérium felügyelete alatt. A megvásárlásnak ilyen esetben sincsen akadálya, de akkor számítani kell arra, hogy a minisztérium megszabhatja a restaurálás feltételeit. Igaz, ez olyan pénzügyi kedvezményekkel járhat, amelyek fedezik a kiadások 50 százalékát.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Eladóvá váltak az egyházi ingatlanok Európában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. tél: Legendás anyósok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra