Múlt-kor.hu

Vészhelyzetben a norvég örökségvédelem

2008. július 11. 10:56

Norvégiában évente több ezer régészeti és kulturális örökségi helyszín veszik el mindörökre az építkezéseknek és a mezőgazdasági beruházásoknak köszönhetően.

Kerti pihenőhely egy temetődombon

Az útépítések, mezőgazdasági területek létesítése vagy éppen csak egyszerű építkezések során temetődombok, sziklafaragványok, és kultuszhelyek tűnnek el, így nem meglepő, ha jelenleg rekordokat döntöget az örökségvédelmi ügyekben folytatott büntetőjogi nyomozások és perek száma - írta a lap.

Vannak persze olyan esetek is, amikor nincs emberi mulasztás, vagy rosszindulat a háttérben, és egyszerűen csak a szabályok közti kiskapuk megtalálása vagy a természetes erózió teszi meg a hatását. Amikor pedig a legtöbb esetben a szakértőket kihívják, már nincs mit tenni: a maradványok megmentése mellett büntetni sem nagyon tudnak, hiszen a pénzbírságok nagyon alacsonyak, a börtönbüntetés pedig fel sem merül a hasonló esetekben.

A közvélemény-kutatások is azt mutatják, hogy a régészek és örökségvédők is igen nagy nyomás alatt állnak, hiszen mind a magán, mind az állami beruházók inkább megsemmisítik a leleteket, minthogy leálljanak az építkezésekkel, és vállalják a feltárások költségeit is. A legtöbben abban reménykednek, hogy úgysem buknak le, míg mások azzal védekeznek, hogy nem tudták, mit tesznek tönkre.

A Norvég Kulturális Örökségvédelmi Igazgatóság ezért azon dolgozik, hogy a szabályozások megváltoztatásával 2020-ra minimalizálhatják majd a hasonló veszteségeket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Vészhelyzetben a norvég örökségvédelem

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. ősz: Megrázó másnapok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra