Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Fogságból fogságba hurcolták a magyar geodétákat

2008. március 4. 13:00

1982 júniusában két magyar geodétát kurd fegyveresek ejtettek fogságba Irakban. A földmérőket 3 és fél hónapig zárták el és tartották teljes bizonytalanságban, és végül Iránból - teljes titokban és a véletlen szerencsének köszönhetően - sikerült csak őket nagy nehezen hazahozatni. Az elrabolt magyar geodéták kalandos története 26 évnyi hallgatás után először a Múlt-kor 2. évfolyamának 22. adásában látható.

Egy 25 évvel ezelőtt történt eset különösen aktuális felhanggal bír az aktuálpolitikai események tükrében: 1982. június 17-én két magyar földmérőt raboltak el Irak kurdok által lakott területén. Azt hihetnénk, hogy a magyar sajtó kiemelt hírként számolt be Kurdisztánban történtekről, és aggódva figyelte a két elrabolt sorsát, ám ez nem így történt.A valószínűleg fegyveres kíséret nélkül terepen dolgozó magyar szakembereket egyiptomi társaikkal együtt elrabolták. Az utóbbiakat azonban gyorsan szabadon is bocsátották, ezáltal szerezhettek tudomást kollégáik eltűnt társaikról, akik egyaránt értesítették a magyar és iraki hatóságokat. Az eltűnt magyar kutatók polgári célú feladatot hajtottak végre. Ezt azért érdemes megjegyezni, mert néhány jelentés arra enged következtetni, hogy a magyar vállalatok egy része katonai jellegű tevékenységet is folytatott a térség országaiban.

A magyar külképviselet azonnal felvette a hivatalos kapcsolatot az iraki külügyminisztériummal. De nem csak velük, hanem több olyan ország képviseleteivel is, akik hasonlóan érintettek voltak ilyen jellegű ügyekben. A dokumentumokból kitűnik, hogy ebben az időszakban különböző kurd szervezetek a magyarokon kívül bangladesi, fülöp-szigeteki, pakisztáni, kanadai, amerikai, francia, nyugat-német, lengyel és jugoszláv állampolgárokat tartottak fogva.

A túszok azonban csak egy rövid ideig voltak a kurdok fogságában, ugyanis hamarosan iráni területre vitték át őket, és az igazi kálváriia csak ott kezdődött. A műsroból kiderül, hogy a fogvatartók valószínűleg nem tudták, hogy mit kezdjenek a néha kémként kezelt szakemberekkel. A magyar hatóságok sem tudták, hogy mitévők legyenek, és a túszdráma nagyobb része így hamar diplomáciai macska-egér játékká vált. Mindez azonban emberek életét tette tönkre.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Fogságból fogságba hurcolták a magyar geodétákat

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra