Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Ötszázötven éve volt a nándorfehérvári diadal

2006. július 21. 13:15

<

Emlékérem és emléktúra

Az 550. éve történt dicsőséges nándorfehérvári diadal előtt tisztelegve, 5000 forintos ezüst emlékérmet jelentetett meg a Magyar Nemzeti Bank, amelynek témája miatt ezúttal a HM Hadtörténeti Intézetben és Múzeumban mutattak be, az alkotó részvételével. A nándorfehérvári diadal (1456. július 21-22.) nemcsak a magyar történelem ragyogó eseménye, hanem az európai kereszténység győzelmét is jelentette a pogány hódítókkal szemben - hangzott el a tájékoztatón, amelyen a házigazdák nevében részt vett dr. Holló József altábornagy, a múzeum főigazgatója, dr. Feld István történész, valamint Missura Gábor, az MNB szóvivője is.

Az érme hátoldalán a csata két legkiemelkedőbb vezéregyéniségének egész alakos ábrázolása látható, balra kivont karddal Hunyadi János teljes vértezetben, jobbra könyvvel a kezében és keresztes zászlóval Kapisztrán János, szerzetesi öltözetben - mutatta be az érmet a jelenlévőknek az alkotó Soltra E. Tamás szobrászművész. Az emlékérméből összesen 6000 darab készült, ebből 3500 darab tükörfényes kivitelben. Az emlékpénz megvásárolható a Magyar Pénzverő Rt. székhelyén, valamint az MNB Szabadság téri látogatóközpontjában üzemelő érmeboltjában.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter személyesen kívánt jó utat
július 20-án annak a húsz diáknak és öt pedagógusnak, akik a Nándorfehérvári Diadal helyszínére látogatnak el a tárca támogatásával július 20-24. között. A tanulmányi kirándulást a minisztérium Nemzeti Emlékezet Programirodája szervezte. A Történelemtanárok Egylete és az Oktatási és Kulturális Minisztérium képviselőiből alakult zsűri választotta ki pályamunkák alapján az utazás résztvevőit, akik Nándorfehérvár (Beograd) mellett számos más történelmi helyszínre (Mohács, Eszék, Jajce, Srebrenik, Zvornik, Szabács, Zimony, Szendrő, Galambóc, Lepenski Vir, Orsova) is eljutnak a kirándulás során.

Az Oktatási Minisztérium Nemzeti Emlékezet Programja abból a célból indult 2003 elején, hogy a történelmi évfordulók korszerű, új szemléletű megünneplésével bővítse a közoktatásban részt vevők történelmi ismereteit, fejlessze helyi és közösségi identitásukat, kötődésüket. A diákok korábban Voronyezsbe, Auschwitzba és Birkenauba utazhattak el, valamint a II. Rákóczi Ferenc illetve a Bocskai István emlékére szervezett túrákon vehettek részt a tárca támogatásával.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ötszázötven éve volt a nándorfehérvári diadal

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra