Múlt-kor.hu

1956. január: a forradalmi év hajnalán

1956. január: a forradalmi év hajnalán

2006. január 15. 09:55

Pusztító földrengés Pest megyében

7.

Az Európai Szén és Acél Közösség (Montánunió) főhatósága megerősítette a harmadik országból származó acéltermékek szabadkereskedelmének elvét a Közösségen belül.

9.

Tudományos Egyesületet létesíthetnek az egyetemisták: Az oktatásügyi miniszter utasítására az egyetemeken és a főiskolákon karonként, illetőleg főiskolánként a hallgatók tudományos egyesületet létesíthetnek. Az egyesület felügyeletét az egyetem, a főiskola felett felügyeletet gyakorló minisztérium, az egyetem rektora útján gyakorolja. Az egyesület célja, hogy alátámassza az egyetemi oktató-nevelő munkát, a tantervben előírt foglalkozásokon túlmenően segítse a hallgatók minél jobb szakmai és politikai fejlődését- írja a Szabad Nép.

10.

Elvis Presley elkészíti a Heartbreak Hotel felvételét: Két nappal 21 születésnapja után Elvis Presley elkészítette első felvételét az RCA stúdióban. Ez az első szám Elvis több millió példányban elkelt 45 felvételéből. A január végi megjelenés után 300 ezer példány fogyott el három hét alatt.

12.

A 20. század legnagyobb magyarországi földrengése pusztít Pest megyében: Háromnegyed hétkor pusztító erejű földrengés rázta meg Dunaharasztit és környékét. Többszáz épület megsérült és vált romossá Dunaharasztiban, valamint Taksonyban és Szigetszentmiklóson. Budapest területéről 667 kárbejelentés érkezett. Az összkár mértéke - mai árakon - 100-200 milliárd forintot tehetett ki.

14.

Megjelenik Little Richard Tutti Frutti című száma.

15.

`Valaki egy csokor friss mandulavirágot helyezett a lorettói oltárra. Templom előtt rügyezik a vadgesztenye. Ritka, tavaszi jó idő járja.` - olvasható a Tihanyi Kalendáriumban (Historia Domus Tihanyiensis) Dr. Vass Sándor Alberik OSB bejegyzései között.

18.

Az NDK saját hadsereget állít fel: A Nemzeti Néphadsereg és a Nemzetvédelmi Minisztérium létrehozásáról szóló törtvény alapján a laktanyákban elhelyezett népi rendőrség alakulataiból, valamint a tengerészeti és légierőkből megszervezik a Nemzeti Néphadsereget.

Földművelődésügyi miniszter a Budapesti Központi Börtönben: Kovács Béla 1941-től a Magyar Parasztszövetség főtitkára. 1944-1947 között belügyminisztériumi államtitkár és földművelődésügyi miniszter volt. 1946. február 23-án lemondott a földművelődésügyi miniszteri posztról, hogy főtitkárként minden erejét a Kisgazdapártnak szentelhesse. 1946. március 13-tól aKis Újság főszerkesztője. 1947. február 25-én a szovjet hatóságok letartóztatták, és bírósági tárgyalás nélkül húsz év kényszermunkára ítélték. 1948-ban hosszabb ideig Neukirchenben volt. 1952-ben a Magnyitogorszk melletti Verdij Uralszk börtönben. 1953 őszén gyenge szívrohamot kapott. 1954-ben a vlagyimiri börtönbe került. 1955-től a mordovai politikai gyűjtőtáborban raboskodott. Kovács Bélát a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa Elnöksége 1955. szeptember 7-i határozata alapján november 8-án átadták a magyar kormánynak.

Szabadságát azonban nem nyerte vissza, az ÁVH november 22-én a Jászberényhez közeli börtönbe szállította; innen 1956. január 18-án a BM Budapesti Központi Börtönébe vitték. Végül Dobi István és mások közbenjárására 1956. április 2-án érkezett vissza a családjához.

1956. január: a forradalmi év hajnalán

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. ősz: Forró magyar őszök

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra