Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Tudatlan angol iskolások

2004. augusztus 10. 10:04 BBC News

A brit fiatalok aggasztó hányada gondolja úgy, hogy a spanyol Nagy Armadát Kolumbusz vagy épp a Gyűrűk ura Gandalfja győzte le 1588-ban - derült ki egy nemrég publikált felmérésből.

<

A BBC megrendelésére végzett kutatás elszomorító adatokat hozott napvilágra. A fiataloknak például csak kevesebb mint egyharmada tudta beazonosítani Sir Francis Drake-et az angol történelem egyik legnagyobb tengeri csatájának kulcsszereplőjeként. A 16 és 34 év közötti megkérdezettek egyharmada nem tudta, hogy az 1066-os hastingsi csatát Hódító Vilmos nyerte meg. A 16 és 24 év közöttiek egyötöde pedig meg van róla győződve, hogy Nagy-Britannia történelme során állt már német, spanyol vagy épp amerikai megszállás alatt.

A kutatást egy új BBC-sorozat elindulása kapcsán végezték. A Battlefield Britain a szigetország történetének legfontosabb csatáival foglalkozik. Az eredmények valósággal kétségbe ejtették a brit tanárokat és oktatás-politikusokat. "Az eredmények világosan mutatják, hogy állami oktatási rendszerünk számos ponton megkérdőjelezhető" - nyilatkozta Nick Seaton, a hagyományos tanítási módszerek mellett kiálló Campaign for Real Education szervezet elnöke.

A mintába került fiatalok 31 százaléka nem tudta, hogy az angliai csata a második világháborúban történt - a 16 és 24 év közöttiek egyötöde szerint ez az esemény az első világháborúhoz köthető. Tizenkét százalék viszont úgy gondolta, az angliai csata 600 évvel ezelőtt, a százéves háborúban történt, amikor az angolok a franciákkal csaptak össze.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Tudatlan angol iskolások

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra