Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Botrány és náci pornó

2004. február 25. 09:00

A fiatal és sikeres német író, Thor Kunkel legújabb könyvében a Harmadik Birodalom egyik legkínosabb titkát, a nácik megrendelésére készült pornófilmek témáját dolgozta fel. Kiadója - esztétikai kifogásokra hivatkozva - visszalépett a regény megjelentetésétől. Sokan vélik azonban úgy: a visszautasítás valódi oka az, hogy a könyv túlságosan felmentő képet fest a tömeggyilkos náci rendszer működtetőiről.

Botránykönyv a láthatáron

A német irodalmi élet biztosra vette, hogy Thor Kunkel, az egyik legígéretesebb fiatal német író legújabb regénye, Az utolsó lépcsőfok (Endstufe) megjelenése újabb hatalmas sikert hoz a már eddig is több díjjal dicsekvő szerzőnek. Annál is inkább, mert a könyvben minden megvolt, ami a sikerhez kell: szex, még több szex, nácik, megint csak nácik - és egy könnyfakasztó, romantikus befejezés. Sőt, a történet eseményei Kunkel saját és alapos kutatásán nyugodtak: az író eredeti levéltári forrásokból és a résztvevőkkel készített interjúkból a Harmadik Birodalom egyik legkínosabb titkát, a nácik pornófilm-gyártását tárta fel.

Kunkelnek sikerült felkutatnia magukat a filmeket is, így közvetlenül azokat használhatta fel 622 oldalas könyvének megírásához, melyet kiadója, a Rowohlt legelőször "a bizarr náci társadalom tömény, aprólékosan kidolgozott ábrázolásának" nevezett. Február közepén Kunkel mégis arra a meglepő hírre tért vissza amszterdami szabadságáról, hogy kiadója önkényesen leállította a könyv kiadását - két hónappal a regény boltokba kerülése előtt. Alexander Fest, a Rowohlt kiadó vezetője közelebbről meg nem nevezett "esztétikai" és "tartalmi" problémákkal magyarázta az utolsó pillanatban hozott döntést. Az ügy egy héten át uralta a német lapok irodalmi rovatait, ahol egyre többen adtak hangot annak a véleményüknek, mely szerint Kunkel bűne nem esztétikai természetű volt.

A kézirat ismerői szerint a szerző a regény kitalált figuráit - akik egy képzeletbeli berlini fajhigiénés intézetben dolgoznak - túlságosan vonzónak és esendőnek ábrázolta, a holokauszt pedig jószerivel elsikkad a történetben.

"A feltételezés nevetséges, az eljárás pedig felháborító" - nyilatkozta Kunkel. "Semmi mást nem akartam a könyvemmel, csak közelebb hozni a német történelem egyik legsötétebb korszakát, annak is egy kevéssé ismert fejezetét. A regény 1941-ben játszódik, amikor Németországban még béke volt. A regény a Szovjetunió elleni támadás idején kezdődik, szereplői pedig a Harmadik Birodalom morbid és élvhajhász felső tízezerjének tagjai. Nem arról van szó, hogy lebecsülöm a holokausztot, hanem egyszerűen csak arról, hogy ez a történetben nem játszik közvetlenül szerepet. Mégis, mit képzel magáról Fest, kicsoda ő?"

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Botrány és náci pornó

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. ősz különszám: Lenyűgöző történeteink

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra