Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
200 millió dollárért kelhet el Andy Warhol Marilyn Monroe-t ábrázoló műve

200 millió dollárért kelhet el Andy Warhol Marilyn Monroe-t ábrázoló műve

2022. március 23. 12:50 MTI

A várakozások szerint akár rekordösszeget, 200 millió dollárt is adhatnak egy Marilyn Monroe-t ábrázoló Warhol-műért a Christie's májusi árverésén.

<

A 60-as évek popkultúrájának legendás művésze, Andy Warhol (1928–1987) Marylin Monroe (1926–1962) amerikai filmszínésznőről készített Shot Sage Blue Marilyn című alkotása lehet a valaha árverésen eladott legdrágább 20. századi festmény – idézte az aukciósház hétfői közleménye Alex Rottert, a Christie's 20. és 21. századi művészeti részlegének elnöként.

Az 1964-ben készült szitanyomat Monroe-t világossárga hajjal, rózsaszín arccal és halványkékre festett szemhéjakkal ábrázolja. A mű egyike Warhol öt alkotásának, amelyeket a színésznőről készített.

„Warhol olyan szitanyomás-technikát használt ezeken a festményeken, amilyet ezután soha többé. Túl bonyolult, túl körülményes volt” – mondta Rotter.

Az alkotás a zürichi Thomas és Doris Ammann Alapítvány tulajdona, az eladásából származó bevétel a világ gyermekeinek jólétét szolgáló alapítványt fogja gazdagítani.

„Ennek az egyetlen festménynek az eladása lesz a legnagyobb bevételű jótékonysági árverés Peggy és David Rockefeller gyűjteményének 2018-as aukciója óta” – mondta Marc Porter, a Christie's amerikai elnöke.

A legdrágábban eladott Warhol-mű a Silver Car Crash (Double Disaster) volt, melyért 2013-ban 105 millió dollárt fizettek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

200 millió dollárért kelhet el Andy Warhol Marilyn Monroe-t ábrázoló műve

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2023.tavasz: Régi csibészek

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra