Múlt-kor.hu

20 különös kép a Londonban tüntető és barikádokat emelő brit kommunistákról

20 különös kép a Londonban tüntető és barikádokat emelő brit kommunistákról

2018. március 22. 12:45

Még az orosz polgárháború alatt, a világforradalom továbbvitelének reményében alakult meg több kisebb szervezetből Nagy-Britannia Kommunista Pártja. A II. világháború előtt sztrájkokkal és sokszor fasisztákkal, illetve rendőrökkel vívott utcai harcokba torkolló demonstrációkkal hívta fel magára a figyelmet. A háború végére valódi politikai erővé vált, azonban 1956 után rétegpárttá sorvadt.

1920-ban egy csoport forradalmi meggyőződésű szocialista részt vett egy gyűlésen a londoni Cannon Street Hotelben. Ezek a férfiak és nők különféle politikai szervezetek tagjai voltak, köztük a Brit Szocialista Párté (BSP), a Szocialista Munkáspárté (SLP), a Szesztilalom- és Reformpárté (PRB), és a Munkások Szocialista Szövetségéé (WSF). Ezen a gyűlésen megegyeztek abban, hogy együtt megalakítják Nagy-Britannia Kommunista Pártját (CPGB). Mint később kiderült, maga Lenin legalább 55 000 angol fontnyi (mai értéken több mint egymillió font, azaz több mint 350 millió forint) pénzt adott a CPGB indulásának elősegítésére.

Az 1926-os országos általános sztrájk előtt a párt több vezetőjét bebörtönözték „lázadás tervezése” vádjával, de a CPGB által támogatott sztrájk jót tett a taglétszámnak, főként Glasgow-ban, Kelet-Londonban és Walesben, amelyek egyes részeit „kis Moszkvának” kezdték el hívni a köznyelvben. A párt igen aktív volt a különféle gyűlések és tüntetések szervezésében. Ezek közül némelyik erőszakkal végződött, leghíresebben 1936-ban, amikor a felvonuló kommunisták Oswald Mosley Brit Fasiszta Pártjának feketeingeseivel csaptak össze a londoni Cable Streeten és környékén.

Az 1930. novemberi 2555 taghoz képest a CPGB legnagyobb létszámát 1943-ban érte el 60 000 taggal, és az 1945-ös parlamenti választáson 103 000 szavazatot kapott, ezzel két képviselőt juttatva az alsóházba. A következő évi helyi választásokon több mint 500 000 szavazatot kapott, így a párt 200 helyi tanácselnököt adott. A CPGB 1945 és 1956 között volt befolyása csúcspontján. A legnagyobb taglétszám-csökkenés az 1956-os magyarországi forradalom után következett be. Annak ellenére, hogy 1956-tól a 70-es évek második feléig közvetlenül a Szovjetunió támogatta pénzügyileg, valódi politikai párt helyett inkább egyfajta nyomásgyakorló szervezet lett belőle, és nem tettek neki jót a belső konfliktusok sem. 1991-ben, a Szovjetunió széthullásával született meg a döntés a párt feloszlatásáról.

20 különös kép a Londonban tüntető és barikádokat emelő brit kommunistákról

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. ősz különszám: 101 kép rólunk

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra