Múlt-kor.hu

Kapkodva végezték el a dublini viking városrész ásatását

Kapkodva végezték el a dublini viking városrész ásatását

2011. január 7. 08:58

A titkosítás alól frissen feloldott ír kormányzati dokumentumokból kiderül, hogyan romboltak le a nyolcvanas években egy dublini viking települést.

A jegyzék az akkori miniszterelnök, Charles Haughey számára azt tanácsolja, hogy sürgesse meg a Wood Quay-nél folyó ásatásokat, annak érdekében, hogy pontot tegyenek a terület fejlesztése körül kialakult vitára. A városrész egészét érintő munkálatok felgyorsításának másik célja a projekt „eladása” volt az ellenzéknek, akik között Mary Robinsont, Írország korábbi elnökét találjuk. A dokumentumból az is kiderül, hogy a Dublin Corporation, azaz a városi tanács vezető tisztviselői „nem ették meg a csalit”.

Haughey egy meg nem nevezett tisztviselőt kért fel a naprakész információk összegyűjtésére. A tanácsadó 1980 májusában új ásatásokra tett javaslatot ott, ahol még nem rendelték el a fejlesztési tervek végrehajtását. „Lenne benne valami elterelő szándék, ugyanakkor a viking kori Dublin kiásása a műkincsek tekintetében nagy jutalommal járna” – írja az illetékes, aki ezt követően azon élcelődik, hogy miként fogadná az ötletet a Wood Quay-projekt egyik legnagyobb ellenzője, Francis Xaviar Martin ír pap, történész és aktivista.

„Sokkal több előnye származna ebből a Dublin Corporationnak és a kormánynak, ha csatlakozna, mintha várna és behódolna az agitációnak. Úgy gondolom, hogy a hazai és nemzetközi szinten befolyásos politikusokat meg lehet győzni, ha egy ilyen projekt mellé állunk” – írja a tanácsadó, aki szerint valahogyan az ellenzéknek is el lehet adni a kezdeményezést. A miniszterelnöki hivatal jegyzékeiből viszont az derül ki, hogy az ötletet még Sean Haughey, a városrendezés egyik irányítója sem támogatta.

A folyóparti rész fejlesztése ellen indított kampány végül a hamvába holt, a rakpart nagy részét ma a városi tanács irodái foglalják el. A sebtében kiásott viking kori leletek az Ír Nemzeti Múzeum gyűjteményét gazdagítják.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kapkodva végezték el a dublini viking városrész ásatását

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra