Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

1956-os forradalmárok vérrel írt, segélykérő levelét mutatják be

2017. február 7. 12:36 MTI, Múlt-kor

1956-os forradalmárok egy palackban a Tiszába dobott segélykérő levelét mutatják be kamarakiállításon a szegedi Móra Ferenc Múzeumban - tájékoztatott a közgyűjtemény sajtóreferense. Nem tudni, ki írhatta a levélben álló sorokat.

<

Hegedűs Anita felidézte, hogy az üvegpalackot 1962. május 25-én egy hatodik osztályos tanuló találta a Tiszában a vajdasági Zentánál. A diák kihalászta az üveget, melyben egy néhány soros, drámai segítségkérő üzenetet talált: “1956. XI. 15. Magyarok! Segítség! Az oroszok nemsokára ki fognak végezni és társaimat is, mert Magyarok vagyunk. Itt a Tisza Partján. Harcolunk a szabad Magyarországért! HAZÁÉRT! Míg elmentek, megírtam ezt. Vizesüvegembe tettem. Kifogyott a töltő tollam. Segítség! Véremmel írok! Csongrádtól 3 km északra a füzesben. Magyarok! Szabadítsatok ki!”

Nem tudni, ki írhatta ezeket a sorokat, és így a szerző további sorsa sem ismert. A rendkívüli történeti forrásnak számító, megrázó sorokat tartalmazó dokumentumot hosszú évtizedeken keresztül a zentai múzeum raktárában őrizték. A drámai üzenetet a szegedi Móra Ferenc Múzeum közösségi terében mutatják be egy kamarakiállítás keretében keddtől – közölte a sajtóreferens.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

1956-os forradalmárok vérrel írt, segélykérő levelét mutatják be

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra