Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

1919 nyarán Nagy-Britanniában is úgy tűnt, bolsevik hatalomátvétel következhet be

2020. június 16. 17:58 Múlt-kor

<

Káosz Liverpoolban

Az egyenruhások tehát éppen augusztus elsején, pénteken – a háromnapos hétvége kezdetén – eltűntek a nagyváros utcáiról, és kezdetét vette a fosztogatás Liverpool minden részén. A csőcselék a ruhaüzleteket, a vegyesboltokat, az áruházakat, de még a hangszerboltokat is kifosztotta.

A szeszesitalokat árusító üzletek kiemelt célpontot jelentettek. Ahogy a The Times tudósítója fogalmazott: „A levegő a széttörő óriási kirakatüvegek dörejétől visszhangzott!”

Azonban a katonák többszörös szuronyrohamai, a páncélautók bevetése és egy helyi bíró szava sem hatott, aki felolvasta a tömeg előtt a zavargásokról szóló törvényt.

Csak vasárnap, miután sztrájktörő rendőrök polgárőrökkel karöltve – és a katonák által megtámogatva – sokakat megbotoztak, sikerült a fosztogatásnak véget vetni, és a sztrájk is kifulladt.

A kormány azonban rákényszerült arra, hogy az erőszakos fellépés mellett néhány engedményt is tegyen, hogy megelőzze a jövőben a hasonló eseteket.

Bevezettek egy jobb fizetési skálát – amelynek kezdő fizetése éppen három font tíz shilling lett, és amely a szolgálati idő növekedésével akár egy fontot is emelkedhetett a közrendőrök körében –, és hivatalos szakszervezetet is engedélyeztek a Rendőrszövetség (Police Federation) formájában.

Egyúttal azonban törvénnyel tiltották meg a szervezett fellépést a rendőröknek (e tilalom ma is érvényben van), és elbocsátottak minden, Edward Shortt belügyminiszter szavaival élve „zendülő” rendőrt is – sokukat feketelistára helyezték, hogy máshol se találjanak munkát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

1919 nyarán Nagy-Britanniában is úgy tűnt, bolsevik hatalomátvétel következhet be

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra