Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

1919 nyarán Nagy-Britanniában is úgy tűnt, bolsevik hatalomátvétel következhet be

2020. június 16. 17:58 Múlt-kor

<

Rasszista atrocitások

A katonai szolgálat által elszipkázott munkaerő helyettesítésére, illetve a szintén a háború miatt megnövekedett munkateher lefedésére számos brit kikötővárosban megnőtt a kínai, illetve karibi (fekete) munkások száma. 1919-re azonban a katonák már elkezdtek hazaérkezni.

„Elmentünk Franciaországba, és mire visszajöttünk, külföldiek kapták meg a munkánkat, és nem tudunk szabadulni tőlük” – panaszkodott egy leszerelt katona a walesi Cardiffban 1919 júliusában. Éppen a dél-walesi kikötővárosokban – Cardiffon kívül főként Newportban és Barryben – csapott át elsőként erőszakba a külföldiekkel szembeni neheztelés a nyár elején.

Az első eset június 6-án történt Newportban, amikor egy fehér nőt egy külföldi részéről ért állítólagos inzultus miatt görög és kínai üzleteket vertek szét a helyiek. 22 embert letartóztattak, és lovasrendőrökre is szükség volt a rend helyreállításához.

A következő héten egy csoport fehér férfi rátámadt egy csoport karibi férfira, akik fehér barátnőikkel sétáltak Cardiffban.

Ha lehet hinni az esetet körüllengő híreszteléseknek, a nők egykori prostituáltak voltak, a fehér férfiak pedig az egykori futtatóik, akiket feldühített a nők „elvesztése” a színesbőrű férfiak oldalán.

Az incidenst követően három napon át tartottak a zavargások a walesi fővárosban, ezek során egy ember életét vesztette.

Nem sokkal később Liverpoolban fekete és fehér – egyaránt külföldi – tengerészbandák csaptak össze, mialatt a fehér liverpooliak a munkanélküliség és a faji határvonalakon átlépő kapcsolatok miatt érzett dühüket vezették le.

A tömegek több fekete tengerészt kiraboltak, ami arra utal, hogy a jobban kereső külföldi munkásokkal szembeni irigység is része lehetett a kiváltó okoknak.

A brit kormány a rasszista indíttatású erőszak növekvő hullámát látva gyorsan cselekedett: néhány hónap leforgása alatt bevezetett egy, a külföldi munkaerő hazaszállítását célzó programot, amelynek keretében 1921-ig több száz embert toloncoltak ki erőszakkal az országból. Ezt követte 1925-ben a karibi munkaerő alkalmazását korlátozó törvény.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

1919 nyarán Nagy-Britanniában is úgy tűnt, bolsevik hatalomátvétel következhet be

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra