Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

18 kiváló állapotban megmaradt, hátborzongató holttest a történelemből

2018. július 27. 11:58 Múlt-kor

<

George Mallory (1886-1924), Tibet

A történelem egyik elfeledett úttörőjének teste arccal lefelé fekszik az Everest északi oldalán: George Mallory 1924-ben társával, Andrew Irvine-nal megkísérelte a lehetetlent: meghódítani a világ legmagasabb hegycsúcsát. Utoljára a csúcstól függőleges magasságban 245 méterre látták élve a két férfit, sorsuk 75 éven keresztül rejtély maradt, csupán egy jégcsákány (vélhetően Irvine-é) és egy üres oxigénpalack került elő útvonalukról.

1999-ben aztán egy, a két hegymászó maradványait kereső expedíció néhány óra alatt megtalálta Mallory holttestét, körülbelül 300 méterrel a jégcsákány helye alatt. Mallory holttestének dereka körül kötélrántás által okozott sérülést találtak, körülötte pedig egy mászókötél maradványait, ami arra enged következtetni, hogy Mallory és Irvine egymáshoz voltak kötözve, amikor valamelyikőjük megcsúszott. Irvine holtteste a mai napig nem került elő, bár többen is állították már, hogy látni vélték.

Mallory teste tökéletes állapotban maradt meg. Egyedül ruhája volt rossz állapotban, az évtizedek folyamatos szélfúvásainak köszönhetően. A holttest arcáról sosem készült kép, megtalálói szerint komor volt az arckifejezése. Mivel Mallory testétől nem messze megtalálták az ő jégcsákányát, többen arra következtettek, meg tudta állítani saját esését, a homlokán talált súlyos sebet azonban akár a csákány is okozhatta. A kutatóexpedíció tagjai egy sziklarakást emeltek sírhely gyanánt Mallory teste fölé.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

18 kiváló állapotban megmaradt, hátborzongató holttest a történelemből

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra