Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

1600 éves, Krisztust ábrázoló festményre bukkantak a római katakombákban

2017. június 15. 11:43

Az Örök Város alatt húzódó, 17 kilométer hosszúságú Szent Domitilla katakomba valóságos labirintust képez Róma alatt. A földalatti alagútrendszer évszázadokon át szolgált a város keresztény közösségének temetkezési helyéül. Most a kutatók az egyik sírhely falán – a lézeres tisztítási műveletet követően – egy gyönyörű, 5. század eleji freskót tártak fel, amely Jézus Krisztust és az apostolokat ábrázolja.

<

A 17 kilométer hosszúságú Szent Domitilla katakombát az ókori keresztények a második századtól használták. Főként a városi elit temetkezési helyéül szolgált. A legrégibb keresztény sírhelyek között lévő kamrákat gyakran díszítették különféle festményekkel, azonban ezeket mára belepte a több mint másfél évezredes kosz és koromréteg, így szinte semmi sem látszik belőlük, írta a Live Science.

A kutatók most egy lézeres technika segítségével igyekeznek eltávolítani a koromréteget, és megtalálni a freskókat. Hamar sikerrel jártak, ugyanis az egyik gabonakereskedő kamrájában egy gyönyörű Krisztus-festmény bukkant elő, amely feltehetően a feltámadt Jézust ábrázolja az apostolokkal. Magát a kamrát a 17. század óta ismerik, amikor is egy Antonio Bosio nevű felfedező rálelt a labirintusban.

„Csak a leggazdagabb családok engedhettek meg maguknak ilyen temetkezési kamrát” – magyarázta Barbara Mazzei, a Pápai Régészeti Bizottság munkatársa.

Miután a lézerek finoman átvágták a koszréteget, fokozatosan lett látható a nem mindennapi freskó, amelyen a gabonakereskedő maga is látható. A szakirodalom korábban főként pékként hivatkozott a családfőre, azonban a letisztított festmény rendet tett a foglalkozások között. Ugyanis az ábrán a díszes tunikába öltözött férfi egy méretes modius (gabona mérésére alkalmas tartály) mögött áll.

A kereskedő mögötti falrész igen részletesen bemutatja a Rómába vezető gabonakereskedelem útvonalait, a gabonatermelés és -forgalmazás lépéseit. „A festményeket elnézve kiviláglik, hogy a kereskedő igen büszke lehetett munkájára és a megszerzett társadalmi elismerésre” – mondta Mazzei.

A gabonakereskedőt ábrázoló freskóhoz közel, egy másik, falusias jeleneteket ábrázoló falfestményen pásztorok, valamint a trónon ülő Krisztus látható, mellette két csoportban az apostolokkal, köztük a Jézus előtt álló, a mennyországba felemelt karral bebocsátást kérő elhunytak védőszentjeivel, Péterrel és Pállal. Mindez eléggé ritka a katakombafestészetben, ugyanis a kereszténység kezdeti évszázadaiban nem ábrázolták a Megváltót – magyarázta a régész.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

1600 éves, Krisztust ábrázoló festményre bukkantak a római katakombákban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra